Eveniment

FOTO/VIDEO: Nouă persoane reţinute în urma unor percheziții efectuate într-un dosar de trafic de droguri şi şantaj

 -  -  6823


Un număr de 9 persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT Bistriţa-Năsăud într-un dosar privind constituirea unui grup infracţional organizat care se ocupa cu traficul de droguri de risc în judeţ, printre cei recrutaţi pentru a se ocupa de distribuţia de substanţe psihoactive fiind şi minori, informează Inspectoratul de Poliție Județean și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, persoanele reţinute sunt cercetate şi pentru infracţiunile de efectuarea de operaţiuni cu substanţe susceptibile a produce efecte psihoactive, şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, contrabandă calificată şi uz de armă fără drept. De asemenea, alţi patru inculpaţi sunt cercetaţi sub control judiciar. Persoanele vizate sunt din Bistrița, Figa, Lechința, Beclean și alte localități limitrofe.

„În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2021, trei inculpaţi au constituit, în judeţul Bistriţa-Năsăud, un grup infracţional organizat, în scopul de a obţine bani din activităţi de şantaj, lipsire de libertate, trafic de droguri de risc şi efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu substanţe susceptibile a produce efecte psihoactive, iar prin ameninţări, inclusiv prin folosirea unor arme, au solicitat taxă de protecţie unui suspect care distribuia substanţe psihoactive în zona Lechința-Beclean-Figa. Ulterior, cei în cauză și-ar fi extins activitatea infracțională și în Bistrița, Lechința, Năsăud și zonele limitrofe. De asemenea, inculpaţii au organizat petreceri, la diferite cabane din stațiunea Figa, unde au comercializat substanţe psihoactive, iar pe parcursul acestor întâlniri au recrutat mai multe persoane, printre care şi minori, în vederea realizării unei reţele care să distribuie substanţe psihoactive în judeţul Bistriţa Năsăud”, precizează IPJ Bistrița-Năsăud și DIICOT.

În acest dosar au fost efectuate 24 de percheziţii domiciliare, fiind identificate şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 4 pistoale neletale, dintre care 2 supuse autorizării, un arc, sumele de 11.715 lei, 4.240 de euro, 100 de dolari şi 100 de franci elveţieni, aproximativ 70 de grame de 3-CMC, 24 de grame de substanţă vegetală susceptibilă a fi canabis, 673 de plicuri ziplock nefolosite, 4 cântare de mare precizie, 3 grindere, 33 de telefoane mobile, 2 laptopuri, 9 ceasuri.

Premergător efectuării perchezițiilor, unul dintre tinerii vizați a fost prins de polițiști, în flagrant delict, în timp ce conducea, în municipiul Bistrița, un autoturism, aflându-se sub influența substanțelor stupefiante.

În urma testării cu aparatul DrugTest, rezultatul a fost pozitiv în cazul substanței metamfetamină. În același autoturism, se mai afla un tânăr, de 28 de ani, care avea asupra lui 6 plicuri cu substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive.

Au fost puse în aplicare 20 de mandate de aducere, persoanele fiind conduse la audieri. Față de 9 dintre acestea, procurorul din cadrul DICIOT -Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud a dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, iar față de alte 4 persoane, a fost dispusă măsura controlului judiciar.

În cursul zilei de vineri va fi sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bistriţa-Năsăud cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile faţă de cei 9 inculpaţi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul serviciilor pentru acţiuni speciale din 11 judeţe: Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Alba, Bihor, Suceava, Neamţ şi Botoşani.

6823 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.