FOTO/VIDEO: Noua Unitate de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean Bistrița a fost inaugurată. ”Exemplul de bună practică din județul Bistrița-Năsăud ar trebui replicat”

ziar de bistrita upu smurd

La Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bistrița a fost inaugurată, sâmbătă, în prezența ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, și a ministrului Apărării Naționale, Vasile Dîncu, noua Unitate de Primire a Urgenţelor (UPU), investiţie care s-a ridicat la peste 4 milioane euro.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, finanțarea pentru proiectul care a vizat extinderea și modernizarea acestei secții a Spitalului Județean de Urgență Bistrița a fost asigurată atât din fonduri europene, prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, cât și din bugetul județului.

Vă mărturisesc că am un sentiment mare de bucurie și de împlinire pentru că încă unul dintre proiectele care completează un sistem de sănătate în Spitalul Județean de Urgență Bistrița este astăzi inaugurat. Vorbim de UPU-SMURD, secție care de la circa 300 de metri pătrați a ajuns, în urma investiției, la circa 2.000 de metri pătrați. Proiectul, de circa 4,2 milioane euro, este unul cu finanțare mixtă, banii provenind din fonduri europene și din bugetul propriu Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Acest proiect vine și continuă cumva dezvoltarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Făcând o mică analiză, în ultimii 8 ani, în SJU Bistrița s-au făcut investiții de circa 46 de milioane de euro”, a declarat Emil Radu Moldovan.

Președintele CJ Bistrița-Năsăud a mai adăugat că obiectivul principal al acestei investiții a fost de a reduce timpii de diagnostic și tratament în UPU.

Acesta a fost unul din obiectivele noastre principale. De asemenea, în urma dotărilor care s-au făcut aici, sunt 85 de echipamente medicale speciale care vor deservi pacienții din UPU. Un alt obiectiv a fost de a reduce infecțiile nosocomiale și pentru acest lucru s-au folosit foarte multe materiale antibacteriene”, a mai spus Moldovan.

Șeful administrației județene a completat că autoritățile vor să continue investițiile de la SJU Bistrița și pregătesc noi proiecte.

Nu ne oprim aici, lucrurile continuă. În luna ianuarie vom inaugura și secția externă de pe strada Alba Iulia și undeva în vara-toamna anului viitor și secția externă de pe strada Ghinzii. Lucrăm la studiile de fezabilitate și pentru secția de recuperare care va funcționa în fostul Hotel Krone pe care Consiliul Județean Bistrița-Năsăud l-a achiziționat de pe piața liberă. Vrem să construim și o nouă aripă a spitalului, suntem deja în faza de proiectare pentru construcția tuturor spațiilor adiacente de care va avea nevoie noua aripă și inclusiv clădirea principală a Spitalului. Consiliul Județean a făcut un credit din care 5 milioane de euro au fost alocate pentru aceste lucrări. Sunt optimist și încrezător că investiția noastră, fiind cea mai matură din România, se va număra printre cele 25 de proiecte pe care Guvernul României le va trimite către Comisie pentru finanțare prin PNRR. Noi suntem pregătiți ca, imediat după semnarea contractului de finanțare, în maxim o lună, să tragem primii bani din PNRR. Vom continua și cu extinderea și modernizarea Secției de Psihiatrie. (…) Suntem în stadiu avansat și cu proiectul de reabilitare energetică a clădirii principale a spitalului. De asemenea, mulțumesc și Primăriei Bistrița și Consiliului Local Bistrița că au răspuns afirmativ propunerii noastre de parteneriat ca etajele care încă nu au fost modernizate din clădirea principală a spitalului să le putem reabilita împreună în următorii 3 ani, în așa fel încât să avem integral absolut tot spitalul și toate secțiile în case noi”, a mai menționat Moldovan.

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a punctat că investițiile realizate în sistemul sanitar din județul Bistrița-Năsăud ar trebui să fie model pentru celelalte unități sanitare din țară.

Ieri am fost la Beclean și am fost absolut impresionat de realizarea impecabilă dintr-un oraș relativ mic, dar care poate să ofere servicii de sănătate de bună calitate. Astăzi am vizitat noua Unitate de Primire Urgențe, am văzut că ea face parte dintr-o gândire pe termen mediu, nu dintr-un proiect limitat. Cred că este vorba și de un alt lucru, despre oameni responsabili pentru comunitatea lor. Acesta este mesajul care ar trebui să ne călăuzească în activitatea noastră, indiferent de domeniul de activitate pe care îl practică. Responsabilitatea pentru comunitate duce la proiecte de succes. Cred că au fost foarte multe persoane care au contribuit la reușita acestui proiect și vor contribui în continuare. Este important că abordăm și partea de resurse umane. Cred că atât ei, cât și colegii mei de la Ministerul Sănătății avem de învățat cu privire la modul de a aduce resurse umane calificate în județul Bistrița-Năsăud. Mă bucur pentru parteneriatul cu universitățile de medicină din zonă, cu UMF Târgu Mureș, cu UMF Cluj-Napoca. Este important ca aceste centre universitare să își aducă contribuția la dezvoltarea unităților sanitare din județele din regiune și cred că acest exemplu de bună practică din județul Bistrița-Năsăud ar trebui replicat și în alte zone ale țării și o să încerc să facem cumva să facem un soi de experiență, astfel încât acest model să poată să fie replicat și în alte zone din România. Cred că ceea ce vedem în județul Bistrița-Năsăud plasează în mod evident România în rândul țărilor avansate ale Uniunii Europene în ceea ce privește calitatea asistenței medicale. Vă felicit!”, a spus Alexandru Rafila.

De asemenea, managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany, a precizat că, deși lucrările prevăzute în cadrul proiectului ”Reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea UPU – SMURD a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa” ar fi trebuit să fie finalizate în 24 de luni, ele au fost terminate mult mai repede, în 13 luni, acestea fiind executate de asocierea dintre companiile DEPISTO STAR SRL (pentru lucrările de construcții, instalații interioare: electrice, sanitare, HVAC, PSI) și GB INDCO SRL (pentru instalații de fluide medicale).

Totodată, Gabriel Lazany a subliniat că, deși lucrările sunt finalizate, noua unitate va deveni operaţională în următoarele zile, înainte de Crăciun.

”Abia de săptămâna viitoare vom începe procedura efectivă de mutare a activității, deci pacienții nu se vor prezenta de mâine aici. Sunt încă anumite lucruri de făcut. Trebuie să mutăm sistemul de comunicații 112 cu cei de la STS, trebuie să mutăm partea de tehnică de calcul, încă câteva echipamente, dar până de Crăciun activitatea se va desfășura aici”, a mai spus Lazany.

Managerul SJU Bistrița a mai adăugat că și-ar dori să vadă cât mai puține persoane care ajung la UPU, dar afirmă că, din păcate, tot mai mulți pacienți apelează la UPU atunci când au probleme de sănătate.

Dacă în 2007 adresabilitatea către UPU era la o medie de 30 de pacienți pe zi, am ajuns acum la un maxim de 200 de pacienți pe zi, deci aproape de 7 ori mai mult. De la an la an, lucrurile merg pe un trend ascendent, motiv pentru care, împreună cu Ministerul Sănătății, trebuie să găsim soluții de descărcare a adresabilității de pe UPU”, a mai precizat managerul SJU Bistrița.

La inaugurarea noii unități de la SJU Bistrița au participat și alte oficialități centrale și locale, dar și medici și personal medical de la SJU Bistrița.