FOTO/VIDEO: Peste 160 de elemente de muniție au fost distruse de pirotehnișii bistrițeni în Poligonul Dorolea

 -  -  1157


 

167 de proiectile, grenade, mine antipersonal, bombe de aruncător și muniție de infanterie și artilerie antiaeriană au fost distruse controlat, marți, de specialiștii Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.

Misiunea de distrugere a elementelor de muniție s-a desfășurat în Poligonul Dorolea din județul Bistrița-Năsăud, aceasta fiind coordonată și gestionată de pirotehnistii bistriteni, care au beneficiat de sprijinul echipajelor de Poliție și Jandarmerie.

Distrugere muniție

Peste 160 de elemente de muniție au fost distruse de pirotehnișii bistrițeni în Poligonul Dorolea.https://www.ziardebistrita.ro/foto-video-peste-160-de-elemente-de-munitie-au-fost-distruse-de-pirotehnisii-bistriteni-in-poligonul-dorolea/

Publicată de Ziar de Bistrita pe Marţi, 12 noiembrie 2019

”Ați rămâne surprinși de locurile din județul Bistrița – Năsăud unde au fost găsite elemente de muniție din perioada celui de-al doilea război mondial. De-a lungul timpului, au fost identificate și ridicate în condiții de siguranță elemente de muniție din scorburile copacilor bătrâni, gospodăriile cetățenilor, terenuri agrigole, în zona construcțiilor civile (poduri feroviare vechi), păduri, pășuni și multe alte zone des frecventate, mai ales de către copii. Suntem împliniți că mesajele noastre preventive și acțiunile de informare preventivă au ajuns la publicul țintă, iar copiii și adulții deopotrivă au înteles riscurile la care se expun dacă manevrează astfel de elemente de muniție”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.

Marius Rus a mai completat că în ultimii ani, nu au fost înregistrate victime în urma identificării elementelor de muniție rămase neexplodate.

De asemenea, potrivit reprezentanților ISU Bistrița-Năsăud, acțiunile preventive ale pirotehniștilor bistrițeni vor continua și în perioada următoare, aceștia atrăgând atenția că este foarte important să se respecte un set de reguli de comportare pentru prevenirea accidentelor cauzate de muniții neexplodate. Astfel, sunt interzise:

 • atingerea muniţiilor cu mâna sau alte obiecte;
 • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
 • introducerea muniţiilor în foc;
 • demontarea focoaselor sau altor părţi componente;
 • joaca copiilor cu  diferite  muniţii ca: grenade, focoase, cartuşe, proiectile sau  alte elemente pirotehnice;
 • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în încăperi sau locuinţe.

Populația, în special copiii, trebuie să știe că o simplă mişcare a muniţiei din poziţia în care se găseşte poate declanşa explozia.

Toți cetățenii care au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate trebuie să anunţe imediat organele autorităţilor locale (primărie), poliţie, pompieri sau să sune de urgență la numărul unic 112.

De asemenea, populația trebuie să știe că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii rămase neexplodate se interzice:

 • accesul oricărei persoane;
 • executarea de săpături manuale sau mecanice;
 • aprinderea focului;
 • executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare;
 • circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor.

FOTO/VIDEO: ISU Bistrița-Năsăud

0 notes
282 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *