Din Bistrita

FOTO/VIDEO: Peste 400 de locuri de muncă, disponibile vineri la Bursa pentru Absolvenţi

 -  - 


Peste 400 de joburi au fost disponibile, vineri, la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi, eveniment care a fost organizat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bistrița-Năsăud și la care au participat 34 de angajatori din județ.

Potrivit directorului AJOFM Bistrița-Năsăud, Otilia Râpan, din cele aproximativ 430 de locuri de muncă oferite la bursă, majoritatea au fost destinate absolvenților de studii medii și profesionale, dar au existat și oferte pentru absolvenții de studii superioare.

”Meseriile oferite la bursă sunt diferite, din diferite domenii de activitate. Ceea ce ne bucură este că a crescut numărul locurilor de muncă pentru cei cu studii superioare. Angajatorii din Bistrița-Năsăud își doresc să angajeze ingineri. Sunt la mare căutare inginerii, pe toate domeniile – inginer electric, inginer calitate, inginer de instalații, de producție, de sistem, inginer proiectant și așa mai departe. Pentru cei cu studii medii și profesionale, oferta viza meserii precum agent de vânzări, ajutor topograf, bucătar, electrician, mecanic auto etc. De asemenea, am mai avut locuri de muncă și pentru muncitorii necalificați”, a explicat Otilia Râpan.

Cu oferte de angajare au venit și marile companii din județ, precum Leoni, Rombat,  Comelf, Iproeb, RAAL și nu numai.

Mulți dintre angajatori le-au spus tinerilor dornici să se angajeze că pot beneficia de formare profesională la locul de muncă și de pachete salariale atractive. Pe de altă parte, au existat angajatori care s-au plâns de faptul că lipsesc de pe piața muncii meseriașii. Spre exemplu, unul dintre reprezentanții companiei Chiuloasa s-a plâns de faptul că nu a găsit strungari.

Mai nou nu se mai formează producători prin așchiere. Nu știu ce va fi în viitor, toate fabricile caută strungari, frezori, rectificatori, dar nu găsim. Vom închide firmele pentru că efectiv nu găsești oameni”, a afirmat reprezentantul companiei Chiuloasa, care nu a dorit să își spună numele.

La bursă, AJOFM Bistrița-Năsăud a amenajat un stand și pentru cetățenii ucraineni și un stand pentru reprezentanții Centrului Militar Bistriţa, care au prezentat oferta educaţională, precizând că, în ciuda situației privind conflictul din Ucraina, interesul tinerilor pentru o carieră militară nu a scăzut.

Absolvenții au fost prezenți și ei în număr mare la bursă, au studiat ofertele angajatorilor și au purtat discuții cu aceștia în vederea angajării.

”Bursa a avut drept scop facilitarea accesului tinerilor la locurile de muncă disponibile în judeţ şi interacţiunea directă a acestora cu agenţii economici care caută forță de muncă”, a mai spus directorul AJOFM Bistrița-Năsăud, Otilia Râpan.

În prezent, un număr de 162 de absolvenți din județul Bistrița-Năsăud beneficiază de indemnizație de somaj, cuantumul acesteia fiind de 263 de lei. Indemnizația se acordă pe o perioadă de 6 luni.

ACTUALIZARE

Potrivit AJOFM Bistrița-Năsăud, la bursă au participat un număr de 164 de absolvenți, 37 dintre ei fiind selectați în vederea încadrării în muncă.

204 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.