FOTO/VIDEO: Peste 500 de sindicalişti din învăţământ au protestat, miercuri, în faţa Prefecturii Bistrița-Năsăud

Pentru 500 de angajaţi din învăţământul bistriţean, membri ai Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ (UJSLI) Bistriţa-Năsăud și ai Sindicatului Învățământ Bistrița-Năsăud, afiliat Federaţiei Sindicale din Educaţie ”Spiru Haret”, au protestat, miercuri, în faţa Instituției Prefectului, nemulţumiţi de faptul că revendicările lor nu au fost soluţionate până în prezent de către guvernanți.

Oferta Guvernului este aceeași de când au început așa-zisele negocieri, doar au schimbat cuvântul voucher cu prime. Au mai mărit puțin valoarea, dar nu este un venit constant și nu ne-au asigurat că în viitoarea Lege a salarizării o să fie trecut ceea ce cerem noi, sindicatele din Educație, un articol în care să se spună clar că salariul debutantului o să fie egal cu salariul mediu brut pe economie. Guvernanții nu doresc așa ceva, vreau doar încheierea de acorduri politice. Astfel de acorduri au mai existat, dar nu s-au respectat. Lumea nu mai are încredere. Părerea mea este că este foarte greu să ne recâștigăm încrederea în guvernanți. Vrem ceva concret. Mulțumim tuturor celor care ne sprijină! Mergem înainte!”, a spus Victor Ivan, liderul UJSLI Bistrița-Năsăud.

Sursa citată a menționat că circa 80 la sută dintre sindicaliștii UJSLI Bistrița-Năsăud se află în grevă generală.

Întrebat ce se întâmplă cu examenele de Evaluare Națională și de Bacalaureat, în contextul continuării grevei generale, Victor Ivan a răspuns: ”În privința examenelor, noi nu ne dorim amânarea lor. Mulțumim părinților și elevilor și le cerem să ne înțeleagă. Nu facem aceste mișcări doar pentru noi, ci și pentru ei. Guvernanții sunt direct răspunzători de acest drept al elevilor de a învăța. Ca elevii să aibă drept la învățătură, cei care sunt la puși acolo sus să ne conducă trebuie să ne asigure toate elementele care concură la acest drept la învățătură al elevilor”.

La rândul său, liderul Sindicatului Învățământ Bistrița-Năsăud, afiliat Federaţiei Sindicale din Educaţie ”Spiru Haret”, Cristina Rusu, a spus: ”Guvernanții au venit cu o nouă oferă, adică cu un voucher în plus. Colegii mei au venit să dea răspuns Guvernului. Mulțumim de vouchere, dar dorim să continuăm greva”.

În timpul protestului, sindicaliștii au scandat ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie” și au afișat pancarte cu mesaje precum ”Școala de azi este România de mâine”, ”Nu vrem milă și pomană! Vrem dreptate în astă țară!”, ”Mereu sacrificați, niciodată respectați!”. 

Prefectul de Bistriţa-Năsăud, Teofil Cioarbă, și subprefecții Ioan Zăgrean și Decsei Atilla au stat de vorbă atât cu conducerea sindicatului, cât şi cu o parte din protestatari și au dat asigurări că sunt deschiși la dialog.

La nivel județean, potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud, puțin peste jumătate din angajații din învățământ sunt în grevă generală.

”Acum avem în grevă un total de 53% dintre profesori. Sindicatul are procente mai mari pentru că le calculează din membrii lor de sindicat, dar, din totalul personalului din învăţământ, la nivelul judeţului, avem 53% în grevă. Mai precis, 2.587 dintr-un total de 4.868“, a declarat șeful IȘJ Bistrița-Năsăud, Cristian Nicula.

Guvernul a anunțat că prim-ministrul Nicolae Ciucă va avea, miercuri, începând cu ora 13,30, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educaţie.

Anterior întrevederii cu sindicaliştii, care va avea loc la Palatul Victoria, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, lider al PSD, şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca, au discutat cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema grevei.

Greva generală din sistemul de învățământ din România a fost declanșată în urmă cu mai bine de o săptămână, pe 22 mai. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *