FOTO/VIDEO: Principele Nicolae al României, la Bistrița, la conferința ”Doamne și domnițe, prințese și regine în trecutul românesc. Prinți și regi ai Monarhiei românești”

ziar de bistrita pincipele nicolae

Miercuri seara, Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a găzduit o adevărată lecție de istorie prezentată de Principele Nicolae de România și de prof. univ. dr. Ovidiu Pecican, în cadrul unei conferințe cu tema ”Doamne și domnițe, prințese și regine în trecutul românesc. Prinți și regi ai Monarhiei românești”.

Evenimentul a fost organizat cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la unificarea României, ocazie cu care prof. univ. dr. Ovidiu Pecican a ales să vorbească despre ”prințese, domnițe, doamne din trecutul nostru”. Ovidiu Pecican a precizat și de ce a ales acest subiect: ”În general, lumea are în vedere mai cu seamă istoria ultimului secol, de când România încă nu era Românie, dar a alcătuit o dinastie solidă, temeinică – Hohenzollern-Sigmaringen, care apoi a devenit, odată cu Regele Mihai, Dinastia de România. (…) E un trecut fabulos, dar mi se pare important să vorbim despre doamne și domnițe pentru că adeseori în țara noastră bărbații sunt împinși înainte”, a spus Ovidiu Pecican, care în discursul său a vorbit și despre Regina Maria, despre care spune că este un personaj complex.

Despre Regina Maria, Ovidiu Pecican a mai precizat că a introdus ia. Sper finalul discursului său, Ovidiu Pecican a subliniat că ”a fi prinț nu este vorba doar despre o condiție socială sau politică. Eu cred că prinții și mai ales prințesele au fost cei care au dat un standard de comportare pe care restul societății cu pretenții încercau să îl urmeze. Au fost standarde de modă, dacă vreți. Nu uitați că Regina Maria a fost cea care introdus ia. De atunci, ia este prețuită, este stimată”. 

La rândul său, și Principele Nicolae de România a vorbit despre Regina Maria a României și rolul său în procesul de unificare a țării. 

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/2446188265595347/

Principele Nicolae de România a mai adăugat că își dorește să ducă mai departe memoria Regelui Mihai și a familiei regale. ”Aș dori ca prin mine, soția mea și Asociația Principele Nicolae să ducem mai departe memoria Regelui Mihai și a familiei. Astăzi am vorbit despre curaj, lider și rol”, a spus Principele Nicolae, care , la finalul discursului său, i-a invitat pe cei prezenți să vizioneze și un scurt interviu realizat în timpul vieții Regelui Mihai I.

Pentru mine, acest om este un simbol de putere, înțelepciune, modestie, răbdare. A fost un lider adevărat”, a încheiat Principele Nicolae de România.

Evenimentul a fost organizat de Clubul Monarhiștilor Bistrițeni și Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.