FOTO/VIDEO: Reabilitarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Bistrița, în linie dreaptă. Contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat

 -  -  11667


Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița va intra într-un amplu proces de reabilitare și extindere, contractul pentru execuția lucrărilor fiind semnat luni. Investiția este de aproape 2 milioane de euro și trebuie finalizată în 11 luni.

 ”Începem săptămâna cu o veste foarte bună pentru cetățenii județului Bistrița-Năsăud. (…) Spitalul Județean de Urgență Bistrița a devenit un spital de referință în categoria spitalelor județene, un spital etalon, model de bune practici și mă bucur foarte mult că astăzi semnăm contractul pentru derularea unei noi investiții foarte importante, vitale aș putea spune, pentru desfășurarea în continuare a activității. Astăzi semnăm contractul pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Prin realizarea acestui obiectiv vom extinde UPU de la 280 de mp la 1.414 mp. În plus, va avea loc și reabilitarea spațiului existent. De asemenea, prin acest proiect se vor achiziționa și 85 de dotări specifice activității medicale în unitățile de primiri urgențe”, a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan. 

În urma licitației publice, câștigătorul acestui contract este asocierea dintre DEPISTO STAR SRL Gheorgheni asociat (pentru lucrări de construcții, instalații interioare: electrice, sanitare, HVAC, PSI) și GB INDCO SRL București 0 (pentru lucrările de instalații de fluide medicale). Valoarea contractului este de 9,3 milioane lei (aproximativ 2 milioane euro), iar durata contractului este de 11 luni, din care două luni pentru proiectare și 9 luni pentru execuția lucrărilor.

”În urma realizării acestui contract, vom avea una dintre cele mai moderne și dotate unități de primiri urgențe din România. Banii sunt o parte dintre ei asigurați prin Programul Operațional Regional, iar cealaltă parte din bugetul propriu al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Știm cu toții că e o secție ultra-solicitată și prin modernizarea ei, condițiile în care cetățenii vor fi primiți și tratați se vor îmbunătăți considerabil”, a mai completat Emil Radu Moldovan.

La rândul său, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a completat că implementarea proiectului va duce și la soluționarea uneia dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă pacienții care ajung la UPU Bistrița – timpii de așteptare.

Mă bucur că în sfârșit am ajuns la momentul semnării contractului pentru reabilitarea, extinderea și modernizarea Unității de Primiri a Urgențelor. Este un proiect foarte important, momentul este oportun având în vedere că deja au demarat lucările la construcția heliportului pe terasa superioară a spitalului, iar o parte din lucrări – construcția liftului – trebuie să meargă în paralel cu celelalte lucrări. Prin acest proiect, Unitatea de Primiri Urgențe va avea, pe lângă extinderea ca suprafață, și o modificare a structurii. Noi am solicitat Ministerului Sănătății ca după finalizarea lucrărilor să ne aprobe să lucrăm cu 20 de paturi în loc de 13 câte avem în prezent, ceea ce va duce la o diminuare a timpilor de așteptare în UPU. Este una dintre cele mai mari nemulțumiri ale pacienților – timpii de așteptare. Din păcate, în momentul de față ne confruntăm cu timpi de așteptare foarte lungi. Având în vedere că este și vârful sezonului gripal, adresabilitarea către UPU este în continuă creștere, cu toate că populația județului nu crește, pacienții care se adresează la UPU sunt în permanentă creștere. Dacă în 2018 am avut 44.000 de adresări la UPU, în 2019 am avut 48.500, deci o creștere de circa 10 la sută. Nu cred că acest trend se va inversa, în continuare adresabilitatea către UPU va fi din ce în ce mai mare”, a declarat Gabriel Lazany, care a completat că inclusiv pe partea de urgențe pediatrice s-a constat o creștere a cazurilor, fiind vorba despre circa 80 – 90 de cazuri într-o singură zi.

Pe perioada desfășurării lucrărilor, Unitatea de Primiri Urgențe va fi relocată dacă executantul lucrării va cere acest lucru. Unitatea medicală este pregătită pentru a muta activitatea într-un spațiu amenajat în curtea spitalului. ”UPU va fi relocat. Relocarea o vom face în funcție de solicitarea constructorului. Noi deja suntem pregătiți, dar vom împinge mutarea efectivă cât se poate de mult pentru că noua locație va crea un disconfort atât pentru pacienți, cât și pentru personal”, a mai adăugat managerul SJU Bistrița.

”Sperăm ca noile modificări și extinderi să fie de bun augur, să reușim să creștem și numărul de personal”, a mai adăugat Lazany.

FOTO/VIDEO: Reabilitarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Bistrița, în linie dreaptă. Contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat

Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița va intra într-un amplu proces de reabilitare și extindere, contractul pentru execuția lucrărilor fiind semnat luni. Investiția este de aproape 2 milioane de euro și trebuie finalizată în 11 luni. https://www.ziardebistrita.ro/foto-video-reabilitarea-si-extinderea-unitatii-de-primiri-urgente-a-spitalului-judetean-din-bistrita-in-linie-dreapta-contractul-pentru-executia-lucrarilor-a-fost-semnat/#GabrielLazany #SpitalulJudețeandeUrgențăBistrița

Publicată de Ziar de Bistrita pe Luni, 17 februarie 2020

Autoritățile județene speră că lucrările vor putea fi încheiate până la finalul acestui an.

1 notes
792 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *