FOTO/VIDEO: S-a deschis primul centru de vaccinare drive-through din Bistrița; peste 570 de doze de vaccin sunt pregătite pentru a fi administrate în zilele de 8 și 9 mai

 -  -  31322


Primul centru de vaccinare de tip drive-through din Bistrița, care a fost amenajat în parcarea galeriei comerciale B1 Retail Park, a devenit sâmbătă funcțional, bistrițenii arătând interes față de această variantă prin care se pot vaccina împotriva COVID-19.

Centrul de vaccinare de tip drive-through are două fluxuri şi va funcţiona în zilele de sâmbătă și duminică (8 și 9 mai), în intervalul orar 08:00 – 20:00. În acest centru se administrează serul produs de compania Pfizer BioNTech și vaccinarea se face direct în maşină.

Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, pentru vaccinarea în acest centru nu este nevoie de programare în platformă.

Pentru cele două zile în care centrul va funcționa au fost pregătite un număr de 576 de doze de vaccin, câte 288/zi, dar cantitatea de doze poate fi suplimentată în cazul în care cererea va fi mai mare.

Mă bucur că am ajuns în momentul acesta. Încercăm pe orice cale să vaccinăm oamenii. Drive-through-ul nostru va funcționa astăzi și mâine, între orele 08:00 – 20:00. Așteptăm să vină cât mai multe persoane. Noi am adus vaccinuri, dar dacă vor fi mai multe persoane o să suplimentăm, nu e nicio problemă. Sper să ne lase și vremea și lucrurile să meargă bine. Peste trei săptămâni intenționăm să organizăm tot așa un drive-through pentru administrarea rapelului, iar cei care nu se pot prezenta în acel moment o să aibă posibilitatea să se vaccineze în oricare alt centru Pfizer din județ. Ei o să primească de la noi un fluturaș cu toate centrele Pfizer din județ. Trebuie doar să anunțe cu 72 de ore înainte că doresc să se vaccineze la centrul respectiv. Chiar și în alte județe se pot vaccina”, a declarat dr. Anca Andițoiu.

Dr. Anca Andrițoiu

Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, prezent la deschiderea primului centru drive-through din oraș, a precizat că a rămas plăcut surprins de faptul că bistrițenii au arătat interes față de această variantă prin care se pot vaccina împotriva COVID-19.

”Inclusiv așteptările mele sunt depășite. Multă lume încă de la prima oră, oameni care au ales să se vaccineze. Se pare că această modalitate mai puțin clasică e pe gustul oamenilor, pe gustul bistrițenilor. Au fost 576 de doze vaccin aduse la prima oră, să sperăm că astăzi și mâine ele vor fi suficiente. Sunt oameni care așteaptă răbdători, totul se întâmplă extrem de civilizat. Mărturisesc că mă bucur că Primăria municipiului Bistrița are această capacitate logistică și această determinare de a organiza un eveniment de această natură și, la final, să dea Dumnezeu să nu avem niciun fel de evenimente neplăcute. Deocamdată totul s-a întâmplat normal”, a spus primarul.

Ioan Turc

Totodată, dacă procesul de vaccinare va decurge bine și vor exista persoane care arată interes față de această variantă, autoritățile iau în calcul să amenajeze și în alte zone din Bistrița centre drive-through.

Potrivit prefectului județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, weekend-ul următor, și în parcarea din fața Sălii Polivalente din Bistrița ar putea funcționa un astfel de centru.

“Vaccinarea este salvarea noastră pentru intrarea în normalitate. Este un început bun. Am vorbit cu oamenii si unii erau deja de la 7 prezenți. La 8 fără un minut deja e coadă de mașini. Vremea ține cu noi. Ar trebui sa folosim toate vaccinurile pe care ni le-am pregătit pentru aceste două zile. O să repetăm această acțiune în weekend-ul viitor. Apoi vom intensifica vaccinarea și în mediul rural, sub forma unei caravane”, a spus prefectul.

În centrul de vaccinare de la Bistrița, agenții de îndrumare asigură fluidizarea accesului către zona de triaj, vaccinare și supraveghere post vaccinare.

La punctul de triaj medical se aplică procedurile și instrucțiunile în vigoare referitoare la triajul persoanelor; medicul verifică chestionarul sau asistă completarea acestuia, după caz, și validează criteriile medicale pentru vaccinare.

Vaccinarea se efectuează persoanelor aflate în mijlocul de transport, fără a fi necesară părăsirea autovehiculul sau a spațiului special amenajat după caz.

După vaccinare, agenții de îndrumare indică traseul către zona de supraveghere post vaccinare. Zona de supraveghere post-vaccinare este asigurată de personal medical (medic și asistenți) sau personal auxiliar instruit pentru identificarea persoanelor care au nevoie de asistență medicală pe perioada de supraveghere.

În perioada de supraveghere se emite adeverința de vaccinare și medicul înscrie pe aceasta data la care se va efectua cea de-a doua doză.

Campania de vaccinare prin centrul drive-through de la Bistrița se desfășoară pe tot parcursul acestui final de săptămână (8-9 mai).

Tot ce trebuie să faceți pentru a beneficia de imunizare este să vă prezentați cu actul de identitate și chestionarul de triaj (care poate fi completat anterior prezentării la vaccinare și pe care îl puteți descărca de AICI) la centrul din parcarea galeriei comerciale B1 Retail Park. Accesul în zona de vaccinare se face de pe strada Grănicerilor (zona poligon). 

Potrivit datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, în judeţ, de la debutul campaniei de vaccinare și până acum, au fost administrate peste 70.000 de doze de vaccin, un număr de circa 28.000 de persoane fiind vaccinate cu ambele doze de vaccin.

3 notes
447 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *