FOTO/VIDEO: S-a semnat contractul de finanțare pentru proiectul privind extinderea SJU Bistrița

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, au semnat vineri, la Târgu Mureș, contractul de finanțare pentru proiectul “Extinderea pavilionului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prin construirea unui corp de clădire nou, cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă”. 

Aș vrea să încep scurta mea intervenție prin a-i mulțumi Bunului Dumnezeu că am ajuns să trăim acest moment istoric și unic pentru comunitatea pe care o reprezint. Eforturile pe care noi le-am început în anul 2012 au ajuns astăzi la încununare, prin semnarea acestui contract de finanțare pentru obiectivul de investiții ”Extinderea pavilionului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, prin construirea unui corp de clădire S+P+4E, cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă”, o investiție de circa 100 de milioane de euro cu tot cu TVA”, a spus Emil Radu Moldovan.

Sursa citată a menționat că, în ultimii 10 ani, Spitalul Județean de Urgență Bistrița a beneficiat de investiții de circa 50 de milioane de euro, finanțate atât din bugetul județului, cât și din fonduri europene și guvernamentale.

Șeful administrației județene a amintit, printre altele, de modernizarea Secției de Obstetrică-Ginecologie, a Secției de Anestezie și Terapie Intensivă, a Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, de construirea unui Bloc Operator Centralizat cu 8 săli independente, de construirea unui heliport, extinderea și modernizarea UPU-SMURD și extinderea și modernizarea mai multor clădiri externe în care funcționează secții precum Oncologia Medicală, Boli Infecțioase sau Pneumftiziologie.

După aceste investiții, într-un spital județean de urgență mic, cum este cel din Bistrița, în ultimii 6-7 ani, au venit peste 100 de medici noi, medici ultra-specializați”, a adăugat Moldovan.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a explicat că proiectul pentru care a fost semnat contractul de finanțare prevede atât reabilitarea clădirii principale a SJU Bistrița, cu o suprafață de circa 20.000 de metri pătrați, cât și construirea unui nou corp de clădire.

”Sunt convins că, în urma acestor investiții deosebit de importante, vor veni în continuare și noi specialiști și va crește calitatea actului medical. (…) De asemenea, vor crește și condițiile hoteliere din spital. De la saloane cu 8 paturi și cu băi în capătul culoarului, vom ajunge la un spital cu saloane de la 1 la maximum 4 paturi, cu băi în fiecare salon și toate condițiile hoteliere schimbate în bine în mod substanțial. De asemenea, vor exista sisteme de distribuție a fluidelor medicale la fiecare pat. În plus, în acest proiect va fi digitalizat integral și spitalul nostru. (…) Dacă astăzi SJU Bistrița își desfășoară activitatea în 23 de secții și compartimente medicale, cu 997 de paturi spitalizare continuă și 38 de paturi spitalizare de zi, pe o suprafață totală de 29.000 de metri pătrați, în urma acestor investiții, SJU Bistrița va avea 29 de secții și compartimente, care își vor desfășura activitatea pe o suprafață de 44.000 de metri pătrați. (…) Toate aceste eforturi majore la care în urmă cu câțiva ani nici nu îndrăzneam să visez vor crește în mod substanțial și calitatea actului medical”, a mai spus Moldovan, care i-a mulțumit ministrului Alexandru Rafila pentru că a sprijinit toate proiectele care vizau Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

Emil Radu Moldovan a completat că, după semnarea contractului de finanțare, de luni, 20 martie 2023, la Bistrița încep lucrările pentru acest proiect care are patru componente majore:

  • C1: Extindere spital cu un pavilion în regim de înălțime S+P+4E;
  • C2: Reabilitare energetică și modernizare pavilion existent;
  • C3: Digitalizare;
  • C4: Achiziționare aparatură medicală.

”Autorizația de construcție o avem deja de o lună. Colegii mei, în mod simbolic, au dat ordinul de începere a lucrărilor. Sper ca în 2 ani – 2 ani și jumătate să vă invităm la inaugurare”, a mai spus președintele CJ Bistrița-Năsăud.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 408 milioane lei fără TVA, adică aproape 82 de milioane de euro fără TVA, 95 la sută din această sumă urmând să fie asigurată prin PNRR. Cu tot cu TVA, investiția se ridică la aproape 100 de milioane de euro.