FOTO/VIDEO: Secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, în casă nouă

Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistrița se va muta în casă nouă, aceasta urmând să funcționeze în complexul spitalicesc de pe strada Ghinzii, care în ultimii ani a trecut prin lucrări de reabilitare termică, modernizare şi recompartimentare. Noua secție a fost inaugurată vineri în prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a explicat că proiectul a costat aproximativ 3 milioane de euro, o parte din finanțare fiind asigurată din fonduri europene, iar restul fiind fonduri provenite din bugetul județului.

E o altă mare bucurie pentru mine și pentru întreaga comunitate a județului Bistrița-Năsăud că astăzi reușim să inaugurăm secția externă de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița. (…) Începând de săptămână viitoare, Secția de Oncologie se va muta în casă nouă, aici pe strada Ghinzii, într-o clădire generoasă, un spațiu generos. Sper ca puțini dintre noi să avem nevoie de aceste spații, dar dacă va fi nevoie, puteți să fiți liniștiți și siguri că sunteți într-o secție modernă, ultradotată, cu personal de specialitate care poate să acorde sprijin la nevoie. E o investiție cu finanțare mixtă, circa 500.000 de euro din fonduri europene și 2,5 milioane de euro din bugetul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. (…). Am început acest proiect în 2018, a venit peste noi pandemia, am văzut că suntem nepregătiți, că nu avem secții unde să izolăm pacienții, că avem saloane cu prea multe paturi pe care trebuie să le închidem pentru un pacient. Astfel, la propunerea managerului Spitalului Județean de Urgență, colegii mei au purtat o discuție cu finanțatorul, pentru a accepta modificarea proiectului. Ei au fost extrem de drăguți, ne-au spus că acceptă orice fel de modificare, dar pe banii noștri. Atunci, împreună cu colegii din Consiliul Județean, am găsit soluții să facem și modernizări la clădire, să avem rezerve, să avem saloane cu baie, să avem circuite, paturi dotate în regim de terapie intensivă pe care să le putem folosi în situații de epidemie sau pandemie”, a spus Radu Moldovan.

Sursa citată a menționat că de execuția lucrărilor de reabilitare a clădirilor din acest complex s-a ocupat asocierea dintre Inst-Nistor SRL (lider de asociere) și Kes Business SRL, aceeași asociere care a executat și lucrările de reabilitare termică la secțiile externe ale spitalului de pe strada Alba Iulia.

Radu Moldovan a adăugat că noua Secție de Oncologie are în componență 60 de paturi, dintre care 32 sunt pentru îngrijire continuă și 10 pentru îngrijiri paliative. De asemenea, 18 paturi sunt pentru îngrijiri de zi.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a mulțumit tuturor celor care au contribuit pentru ca acest proiect să fie finalizat.

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care s-a aflat la Bistrița pentru a treia oară în decursul unui an, a felicitat autoritățile locale din Bistrița-Năsăud pentru această investiție.

Sunt absolut impresionat de ceea ce se întâmplă în dezvoltarea sectorului de sănătate în județul Bistrița-Năsăud, în orașul capitală de județ. (…) Este extraordinar și mă bucur că reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au sfințit acest obiectiv pentru că este importantă această legătură spirituală între biserică și o nouă casă a tămăduirii. Cred că ceea ce se întâmplă în județul Bistrița-Năsăud trebuie dat exemplu. Vreau să dezvoltăm aici o conferință de bună practică în ceea ce privește managementul serviciilor de sănătate și modul de dezvoltare rațională a investițiilor în sectorul de sănătate. Sunt convins că acest exemplu de bună practică poate fi replicat în multe alte zone din țara noastră. Trebuie să facem neapărat o conferință și chiar un training pentru mulți dintre colegii noștri care lucrează în alte localități, să vină și să vadă ce se întâmplă la Bistrița”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul a mai adăugat că la Secția de Oncologie a SJU Bistrița există și personal calificat pentru a acorda îngrijiri medicale pacienților, un număr de opt medici  desfășurându-și activitatea în cadrul acestei secții.

Ministrul Sănătății a mai afirmat că în viitor va trebui să se pună accent și pe serviciile de paliație.

Trebuie să fim foarte grijulii, atenți, compasionali, să îi îngrijim pe cei care au forme avansate de boală, astfel încât ultimele lor zile de pe această lume să se petreacă în armonie și cu cât mai puțină suferință. Dezvoltarea serviciilor de paliație cred că este o datorie”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Totodată, managerul SJU Bistriţa, Gabriel Lazany, a punctat: ”Fiecare proiect finalizat este un pas înainte și la fiecare proiect ne confruntăm cu diverse provocări și de fiecare dată rămân surprins de anumite lucruri. La acest proiect am fost impresionat de colectivul Secției de Oncologie, care, la finalul proiectului, au refuzat să primească ajutor la curățenie. Angajații au făcut totul. (…) Ca la fiecare proiect, am continuat ceea ce am început în spital și anume proiectul de artă fotografică. Mulțumesc tuturor celor care ne-au trimis sute de fotografii. Circa 100 se pot vedea în spital. Fotografiile sunt printate pe sticlă și puse pe pereți și acestea vor însenina viața și perioada petrecută în spital a pacienților oncologici. Prima fotografie pe care o vor vedea cei care ajung la Biroul Internări este o lalea pestriță acoperită de chiciură. Este simbol al luptei pacientului pentru viață. Ei trebuie să lupte pentru că sunt într-o secție în care din păcate boala iartă pe prea puțini”. 

Pe lângă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la inaugurarea Secției de Oncologie au participat și parlamentarii de Bistrița-Năsăud, dar și oficialități locale, directori de instituții, primari, precum și cadre medicale ale SJU Bistrița.

Cei prezenți au fost invitați să viziteze noua secție, iar un sobor de preoți a oficiat o slujbă de sfințirea a complexului spitalicesc.

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean a acordat două diplome de recunoştinţă pentru doi ingineri – ing. Dezideriu Răzvanţă şi ing. Ovidiu Smadici – care au coordonat lucrările la cele secţii externe ale SJU Bistrița, de pe strada Alba Iulia şi strada Ghinzii.

Secția de Oncologie va funcționa în această clădire începând de săptămâna viitoare.