FOTO/VIDEO: Slujbă festivă în Biserica Evanghelică și paradă a portului popular, la Bistrița, cu prilejul evenimentului ”Întâlnirea Sașilor de Pretutindeni”

 -  -  11366


 

În acest final de săptămână, municipiul Bistrița găzduiește cea de-a 29-a ediție a evenimentului ”Întâlnirea Sașilor de Pretutindeni”, prilej cu care sunt programate o serie de activități pentru a se marca așa cum se cuvine reîntoarcerea etnicilor germani în locurile în care au copilărit.

Șirul evenimentelor a început încă de vineri seara, când la Palatul Culturii a fost inaugurată expoziția de pictură ”Gustav Gross (1929-2014)”, urmată de un moment muzical și prezentarea volumului ”Amintirile maistrului marochiner Arthur Wollmann din Bistrița și Sebeș”.

Sâmbătă dimineața, sașii, în număr mare, au participat la o slujbă festivă organizată în incinta Bisericii Evanghelice, simbol al orașului Bistrița, monument istoric aflat în plin proces de reabilitare în vederea introducerii în circuitul turistic.

Ulterior, străzile din zona centrală a orașului au găzduit o paradă a portului popular la care au luat parte sute de participanți, putând fi admirate costume tradiționale ale sașilor din Transilvania.

Astazi la Bistrita are loc a 29 a Întâlnire a Sașilor de Pretutindeni, tradiții și istorie de secole retrăite intr-o atmosfera calda de toamna

Publicată de Diana Morar pe Sâmbătă, 21 septembrie 2019

Tot sâmbătă, în zona centrală a orașului au fost amenajate standuri de unde etnicii pot achiziționa diverse obiecte și suveniruri.

De asemenea, tot în această zi se vor comemora 75 de ani de la exodul saşilor din Transilvania de nord şi va fi prezentat întregul poştal “100 de ani de la aderarea saşilor la România”, urmând ca seara să se încheie cu un concert al orchestrei simfonice din Wels, acesta fiind programat să se desfășoare la Palatul Culturii.

Acțiunile dedicate acestei reuniuni vor continua și duminică, 22 septembrie, când în Biserica Evanghelică va fi organizată o slujbă religioasă, iar ulterior, etnicii germani vor putea participa și la câteva momente artistice ce se vor desfășura în Parcul Municipal și în cortul de evenimente amplasat în centrul istoric.

Aceasta este cea de-a 29-a ediție a Întâlnirii Sașilor de Pretutindeni și este organizată de Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania (Siebenburgen), în colaborare cu Primăria Bistrița, Parohia Evanghelică CA, HOG Bistritz Nosen, Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”, Landul Karnten. O astfel de întâlnire a mai avut loc la Bistriţa în urmă cu nouă ani.

1 notes
491 views
bookmark icon

One thought on “FOTO/VIDEO: Slujbă festivă în Biserica Evanghelică și paradă a portului popular, la Bistrița, cu prilejul evenimentului ”Întâlnirea Sașilor de Pretutindeni”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *