FOTO/VIDEO: Tineri împotmoliți cu autoturismul în Pasul Rotunda, sprijiniți de jandarmii montani din Rodna

 -  -  31324


Sâmbătă, 22 decembrie, în jurul amiezii, doi tineri de 21, respectiv, 24 de ani, care se îndreptau spre Suceava, pe DN 17D prin Pasul Rotunda, au rămas împotmoliți cu autoturismul în zăpadă, în zona Corbu, la aproximativ 9 km de localitatea Valea-Mare.

Traseul pe care l-au urmat a fost dat de către GPS, care a ales cea mai scurtă rută, iar tinerii nu știau că Pasul Rotunda este închis în această perioadă.

După ce s-au împotmolit și nu au mai putut înainta, în zonă drumul fiind acoperit cu un strat consistent de zăpadă sub care pe alocuri este gheață, cei doi tineri au apelat la sprijinul jandarmilor montani din Rodna, sunând la 112.

Imediat ce au ajuns la fața locului, jandarmii montani au constatat că situația era mult mai complicată decât știau tinerii. În încercarea de a ieși de pe acest traseu, șoferul a spart rezervorul mașinii. Pe o vreme destul de neprietenoasă cei doi nu mai puteau înainta sub nicio formă, fără un sprijin din exterior.

Potrivit Inspectoratului Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud, jandarmii montani au apelat la o firmă din apropiere de unde au solicitat un utilaj forestier pentru tractarea mașinii.

Cei doi au fost tractați până la un service unde își pot remedia acum în siguranță problemele apărute. Aceștia se îndreptau spre casă după doi ani de muncă în Belgia.

Potrivit Inspectoratului Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud, jandarmii montani din Rodna execută permanent patrulări specifice cu rol preventiv în zona Pasul Rotunda, Valea Blaznei şi Valea Măriilor cu scopul de a sprijini pe cei care întâmpină eventuale probleme în zonă.

Unii turiști nu cunosc faptul că Pasul Rotunda este închis, iar la întoarcere au mai întâlnit un autoturism cu numere de Italia, care dorea să urmeze același traseu. Din fericire s-au întâlnit cu jandarmii montani care i-au informat despre interdicție și le-au recomandat alt traseu.

Menționăm faptul că în această perioadă zona se află sub cod galben de ninsori și viscol, iar condițiile meteo sunt nefavorabile. În acest moment vântul suflă cu putere, ninge viscolit şi deja s-a aşternut un strat de aproximativ 50 cm de zăpadă.

Pe toată perioada sărbătorilor, jandarmii montani din Rodna şi Piatra Fântînele ţin permanent sub observaţie zonele  din aria de competenţă în care turiştii s-ar putea confrunta cu situaţii dificile din cauza condiţiilor meteorologice, organizându-se acţiuni de patrulare în special pe traseele frecventate.

De asemenea, jandarmii montani recomandă turiştilor şi persoanelor care intenţionează să își petreacă sărbătorile în zonă, să aibă echipament adecvat sezonului rece şi zonei de munte, să se informeze asupra itinerariului propus şi gradului de dificultate iar în caz de accident sau ori de câte ori este nevoie, să ceară sprijinul jandarmilor, fie prin contact direct, fie prin apelarea numărului unic de urgenţă 112.

FOTO/VIDEO: Jandarmeria Bistrița

3 bookmark
1 notes
49 views
bookmark icon

One thought on “FOTO/VIDEO: Tineri împotmoliți cu autoturismul în Pasul Rotunda, sprijiniți de jandarmii montani din Rodna

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.