FOTO/VIDEO: Turul României la ciclism a ajuns la Bistrița; sportivi din 15 țări au traversat județul

Începută la Satu Mare, prima etapă a Turului României la ciclism s-a încheiat miercuri la Bistrița, oraș care este punct de sosire și de plecare în cadrul competiției.

Circa 130 de cicliști din 15 țări precum Spania, Columbia, China, Irlanda, Polonia, Cehia, Italia, Austria, Germania, Olanda, Noua Zeelandă, SUA sau Bulgaria au trecut linia de sosire de la Bistrița și au avut parte de o primire călduroasă din partea bistrițenilor prezenți în număr mare la eveniment.

Momentul a fost urmat de o festivitate de premiere la care au luat parte președintele Federației Române de Ciclism, Alex Ciocan, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, și vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ciprian Kecskes Simionca.

Bistrița este orașul primei etape a Turului Ciclist. Este o bucurie și o onoare să fim parte în acest proiect generos care se află la a 55-a ediție. Vreau ca să vorbesc câteva momente despre ceea ce face orașul pentru a încuraja mobilitatea verde. Avem 27 de km de piste pentru cicliști aflate în diferite etape de execuție. O parte din proiect este finalizată, o altă parte urmează să fie finalizată în perioada imediat următoare. Le mulțumesc bistrițenilor pentru răbdarea pe care o au și pentru curajul de a schimba modul de abordare. De la mașină, la bicicletă, la mersul pe jos e o distanță extrem de scurtă atunci când îți dorești un aer mai curat, un oraș mai generos cu toți locuitorii lui. Felicit organizatorii pentru tot ceea ce au făcut, îi felicit și pe competitori și le spun bun venit la Bistrița, oraș care vă primește cu brațele deschise”, a spus primarul Ioan Turc.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ciprian Kecskes Simionca, a felicitat Federația Română de Ciclism pentru organizarea acestui eveniment, dar și pe sportivii care participă la această competiție.

Câștigătorul primei etape a fost sportivul Lucas Carstensen de la echipa germană BIKE AID, care a fost premiat de organizatori. Acesta a fost urmat pe podium de Daniel Babor (Elkov Kasper) și românul Eduard Grosu (Drone Hopper).

De asemenea, liderii clasamentelor au primit tricouri distinctive pe care să le poarte în etapa următoare. Astfel, tricoul Galben a ajuns la un ciclist român – Eduard Grosu de la DRONE HOPPER, tricoul Roșu a ajuns la Lucas Carstensen de la BIKE AID, în vreme ce tricoul Verde a ajuns la Cormac Mcgeough de la WILDLIFE GENERATION, iar tricoul Alb a ajuns la Mika Heming de la echipa ATT INVESTMENT.

S-a acordat și un tricou trofeu – tricoul Albastru – care a ajuns la Eduard Grosu.

În Piața Centrală din Bistrița a avut loc și “Cursa copiilor”, competiție la care au participat circa 150 de copilași de toate vârstele, cei mai buni dintre ei fiind premiați.

Mâine, de la Bistrița se pleacă în etapa a doua, spre Târgu Mureș, cu un start festiv din Piața Centrală, de la ora 12.00, pe traseul Gheorghe Șincai – Independenței, urmat de startul propriu-zis al cursei, la ora 12.15, din Viișoara.

Turul României la ciclism se desfășoară pe un traseu de aproximativ 850 km care a pornit de la Satu-Mare și se va încheia la București, trecând prin Bistrița, Târgu-Mureș, Făgăraș și Curtea de Argeș.

Traseul Turului României la ciclism este construit astfel încât să pună în lumină importante zone turistice din România. Anul acesta, plutonul va traversa zone emblematice precum Țara Lăpușului în Maramureș, Colinele Transilvaniei și cel mai spectaculos drum din țară – Transfăgărășan.

Cei aproximativ 130 de cicliști profesioniști concurează atât pentru puncte UCI, cât și pentru premiile în valoare totală de peste 26.000 de euro, acordate atât celor care punctează în clasamente, cât și celor care trec primii linia de sosire.

Ediția din acest an marchează și o premieră importantă, competiția fiind transmisă la nivel internațional, prin intermediul Eurosport, care difuzează zilnic rezumate extinse din fiecare etapă în 50 de țări, inclusiv România.

AICI VIDEO din timpul primei etape a Turului României 2022