FOTO/VIDEO: Ziua Drapelului Național, sărbătorită și la Bistrița. ”Dacă atunci când vezi Tricolorul și asculți Imnul simți ceva în piept, înseamnă că ești român”

Ziua Drapelului Naţional al României, sărbătorită anual la data de 26 iunie, a fost marcată și la Bistrița, unde a fost organizat un ceremonial religios-militar care a cuprins onorul militar, salutul Drapelului de Luptă, primirea și binecuvântarea Drapelului Național, continuat cu înălțarea acestuia pe catarg, lângă statuia poetului Andrei Mureșanu, în acordurile Imnului României.

Activitățile dedicate acestui eveniment au început încă din data de 25 iunie, când militarii Brigăzii 81 Mecanizate “General GRIGORE BĂLAN” au coborât Drapelul de pe catargul din Piața Centrală și l-au depus în Biserica ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. 

Activitățile au continuat pe parcursul zilei de duminică, 26 iunie, când a fost oficiată o slujbă de sfințire a Drapelului Național al României, urmată de o ceremonia publică de înălțare a Tricolorului pe catarg.

La eveniment au participat parlamentari de Bistrița-Năsăud, printre care deputații Diana Morar (PNL) și Bogdan Ivan (PSD), prefectul județului, Mica Oprea, și subprefecții Ioan Zăgrean și Decsei Atilla, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Ciprian Kecskes Simionca, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, precum și alți directori ai instituțiilor publice din județ, alături de militari ai Brigăzii 81 Mecanizate ”General Grigore Bălan” Bistrița și locuitori ai municipiului.

Prefectul Mica Oprea a transmis mesajul premierului Nicolae Ciucă cu prilejul acestei zile importante pentru poporul românesc.

”Adoptat ca simbol al națiunii în timpul Revoluției de la 1848, Drapelul tricolor este parte a identităţii noastre naționale, alături de Stema României și de Imnul Național. Martor al formării și transformării României în statul democratic european de astăzi, Drapelul Național simbolizează unitatea și continuitatea noastră ca popor, prin prezența perpetuă a celor trei culori – roșu, galben și albastru – pe steagul purtat de români cu prilejul unor momente importante ale istoriei. Tricolorul este, totodată, un simbol al rezistenței noastre naționale, fiind purtat în luptă de eroii care au apărat de multe ori cu prețul vieții pământul țării. Respectul față de simbolurile naționale înseamnă respect față de acest trecut cu care ne mândrim ca popor, în România de astăzi, membră a Uniunii Europene și partener puternic și respectat în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Tricolorul românesc este arborat acum alături de drapelele naționale ale celorlalte state din această mare familie a democrației și securității. Vedem acum că sunt creditate cu încredere de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și eforturile noastre de a vedea arborat Tricolorul alături de steagurile țărilor dezvoltate ale lumii. Ca fost militar de carieră, am luat parte la mai multe misiuni în teatrele de operații în afara țării. Dincolo de momentele dificile inerente în astfel de misiuni, prezența Tricolorului în bazele în care eu și colegii ne desfășuram activitatea însemna legătura cu România și ne motiva să ne reprezentăm țara cu responsabilitate și profesionalism. Tricolorul ne dă sentimentul de siguranță în orice colț al lumii ne-am afla și l-am zări. A dat curaj înaintașilor noștri, ne-a unit în momente dificile ale istoriei și ne face să ne simțim mândri ori de câte ori arborarea lui marchează succesul unui român. Datoria noastră este să cinstim simbolurile naționale, să transmitem noilor generații respectul pentru ele și să înălțăm Tricolorul pe cele mai selecte catarge ale lumii!”, a spus Mica Oprea.

La rândul său, primarul Ioan Turc a luat cuvântul și a precizat: ”sărbătorim ziua de 26 iunie ca ziua Drapelului Național din 1998, când această zi a fost statuată prin Legea 96 din 20 mai, însă istoria drapelului nostru este mult mai veche. În 1834, domnitorul Alexandru Ghica a statuat faptul că Tricolorul este drapelul oștirii – roșu, galben și albastru. Revoluția de la 1848 – 1849 s-a desfășurat pe ambele părți, de o parte și de alta a Carpaților, sub semnul Tricolorului. Tot sub semnul Tricolorului s-a făcut și Unirea, în 1859. Sub semnul Tricolorului au luptat ostașii români la Războiul pentru Independență, în 1877 – 1878. Sub Tricolor s-a făcut Marea Unire, sub Tricolor au luptat revoluționarii în 1989. Tricolorul reprezintă, în sens esențial, România și, în sens larg, îi reprezintă pe români. Nu există școală în care să învățăm patriotismul. Patriotismul nu se învață nici la liceu, nici la facultate, cu patriotismul eu cred că te naști. Dacă atunci când vezi Tricolorul și asculți Imnul țării tale simți ceva în piept, înseamnă că ești român”.

Ziua Drapelului Naţional a fost instituită începând cu anul 1998 pentru a celebra data de 26 iunie 1848, când un guvern revoluţionar a stabilit că tricolorul – roşu, galben şi albastru – va fi steagul naţional al tuturor românilor.