FOTO/VIDEO: Ziua Holocaustului, marcată la Bistrița

Miercuri, la Bistrița, într-un cadru restrâns, a fost marcată Ziua Holocaustului. 

Acțiuni au avut loc atât la Monumentul Memorialul Vieții din Piața Morii, cât și la Monumentul Deportaţilor de pe strada General Grigore Bălan, în prezența unor reprezentanți ai comunității evreiești și ai Primăriei Bistrița.

Printre cei prezenți s-a numărat și Moshe Marcel Basch, un bistrițean care a emigrat în anii ’60 din Bistrița în orașul Rehovot din Israel, unde locuiește și în prezent, dar care nu a uitat locul în care s-a născut. De-a lungul anilor, Mosche Marcel Basch a promovat relațiile de colaborare dintre cele două orașe, astfel încât acestea au semnat, în anul 2016, un acord de cooperare.

Anul acesta, Mosche Marcel Basch a revenit la Bistrița alături de mai mulți membri ai familiei sale, 18 în total, inclusiv nepoți și strănepoți, prilej cu care le-a prezentat locul în care a petrecut o parte importantă din viață.

La Monumentul Memorialul Vieții au fost depuse și coroane de flori în memoria evreilor.

De asemenea, la Monumentul Deportaților au fost susținute scurte alocuțiuni și au fost depuse coroane de flori.

Viceprimarul municipiului Bistrița, Călin Stan, și managerul Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” Bistrița, Gavril Țărmure, au salutat efortul familiei Basch de a fi prezentă astăzi la Bistrița.

Tot în cadrul evenimentelor dedicate comemorării Holocaustului, la Bistrița a avut loc și un spectacol susținut de soprana Daniela Păcurar, Lucian Duşa – pian şi Claudiu Hontilă – vioară.

În România, Ziua Holocaustului este marcată anual la data de 9 octombrie, fiind instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672 din 5 mai 2004, în urma propunerii făcute de Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de Elie Wiesel (1928-2016), laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1986.

 

One comment

  1. Evreii au făcut parte din naţiunea română mai bine de trei secole. De aceea cunoasterea istoriei comunităţii evreieşti de pe teritoriul românesc, este mai mult decat o necesitate, datorită faptului că ignoranta poate naste monstri. Din păcate mai sunt oameni care ignorând tragedia Holocaustului, poartă şi azi sâmburele antisemitismului. Din pacate se intampla si in cazul unor indivizi cu pretentii intelectuale. Este de trista notorietate cazul lui Dan Sova care pe 5 martie 2012, cand a declarat pe un post de televiziune urmatoarele ineptii: „pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit si asta se datoreaza lui Antonescu”, ceea ce a determinat reactii de consternare in multe cancelarii din intreaga lume. Ulterior, Dan Sova si-a cerut scuze pentru gafa comisa: „Regret profund daca declaratiile mele de la postul amintit de televiziune au fost interpretare in sensul in care as fi negat, fie si o secunda, suferintele poporului evreu si vinovatiile autoritatilor romane de atunci. Nu am facut acest lucru si nu o voi face niciodata, fiindca pur si simplu convingerea mea este ca aceste lucruri din istorie trebuie spuse, pentru a invata din greselile trecutului”. Numai că lucrurile nu se rezolva cu scuze sau cu pareri de rău. Pentru a pune capat ignorantei ar fi bine ca inclusiv la Bistrita unde a existat o importanta comunitate evreiasca sa fie deschis un mic muzeu poate chiar sub forma unei expozitii la Sinagoga , care sa aduca marturii legate de deportarea evreilor din Bistrita si de Holocaust, pentru ca asemenea grozavii sa nu se mai repete.