Din Bistrita

FOTO/VIDEO: Ziua Holocaustului, marcată la Bistrița

 -  - 


Miercuri, la Bistrița, într-un cadru restrâns, a fost marcată Ziua Holocaustului. 

Acțiuni au avut loc atât la Monumentul Memorialul Vieții din Piața Morii, cât și la Monumentul Deportaţilor de pe strada General Grigore Bălan, în prezența unor reprezentanți ai comunității evreiești și ai Primăriei Bistrița.

Printre cei prezenți s-a numărat și Moshe Marcel Basch, un bistrițean care a emigrat în anii ’60 din Bistrița în orașul Rehovot din Israel, unde locuiește și în prezent, dar care nu a uitat locul în care s-a născut. De-a lungul anilor, Mosche Marcel Basch a promovat relațiile de colaborare dintre cele două orașe, astfel încât acestea au semnat, în anul 2016, un acord de cooperare.

Anul acesta, Mosche Marcel Basch a revenit la Bistrița alături de mai mulți membri ai familiei sale, 18 în total, inclusiv nepoți și strănepoți, prilej cu care le-a prezentat locul în care a petrecut o parte importantă din viață.

La Monumentul Memorialul Vieții au fost depuse și coroane de flori în memoria evreilor.

De asemenea, la Monumentul Deportaților au fost susținute scurte alocuțiuni și au fost depuse coroane de flori.

Viceprimarul municipiului Bistrița, Călin Stan, și managerul Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” Bistrița, Gavril Țărmure, au salutat efortul familiei Basch de a fi prezentă astăzi la Bistrița.

Tot în cadrul evenimentelor dedicate comemorării Holocaustului, la Bistrița a avut loc și un spectacol susținut de soprana Daniela Păcurar, Lucian Duşa – pian şi Claudiu Hontilă – vioară.

În România, Ziua Holocaustului este marcată anual la data de 9 octombrie, fiind instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672 din 5 mai 2004, în urma propunerii făcute de Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de Elie Wiesel (1928-2016), laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1986.

 

134 views
bookmark icon

One thought on “FOTO/VIDEO: Ziua Holocaustului, marcată la Bistrița

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.