FOTO/VIDEO: Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Bistrița. Cei prezenți s-au prins în Hora Unirii

La data de 24 ianuarie se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române, eveniment cunoscut și sub numele de ”Mica Unire”, fiind considerat a fi primul pas pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Oficialitățile locale din Bistrița-Năsăud au marcat această zi printr-o serie de acțiuni și s-au prins în hora Micii Uniri, eveniment care a avut loc în Piața Unirii din municipiul Bistrița.

Acțiunile dedicate Zilei Unirii Principatelor Române au debutat la ora 12:00, cu intonarea Imnului Național al României urmat de un ceremonial militar – religios la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii.

A urmat apoi discursul primarului municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, aplaudat de cei prezenți.

Se împlinesc 160 de ani de la unirea Țării Românești cu Moldova. A fost primul pas spre constituirea României moderne, un pas decisiv care a demonstrat în mod clar dorința românilor de la sud și de la est de Carpați de a trăi într-un singur stat care a devenit un model de unitate națională și pentru românii care atunci trăiau în afara României. Încununarea începutului făcut în 1859 prin actul din 1918 și unirea tuturor românilor într-un singur stat a însemnat, la nivel european, momentul astral al istoriei noastre pe care îl cinstim acum” a spus primarul Crețu, la începutul discursului său în fața mulțimii care a luat parte la acțiunile dedicate Zilei Unirii Principatelor Române.

După discursul primarului Ovidiu Teodor Crețu s-a depus o coroană de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a urmat un moment artistic susținut de Ansamblul ”Dor Românesc” și Ansamblul ”Cununa de pe Someș”. S-au cântat melodii patriotice, iar oamenii prezenți s-au prins în horă și au jucat timp de 5 minute în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Anul acesta s-au împlinit 160 de ani de la Mica Unire. Actul istoric de la 24 Ianuarie 1859 a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar.

Unirea celor două principate a fost un proces care a început în anul 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică dintre cele două țări românești.

În anul 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România, pentru ca la 1 Decembrie 1918 să se înfăptuiască Marea Unire a Transilvaniei cu România, creându-se actualul stat.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, deși scurtă (1859-1866), a fost perioada de maximă dezvoltare a României moderne. Prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României și al primului guvern unitar, prin reformele sale: adoptarea primei Constituții românești, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară, a învățământului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României.

VIDEO: Facebook – Gusti Danci