FOTO: Zi istorică pentru orașul Beclean! S-a semnat contractul de 5 milioane de euro pentru realizarea proiectului ”Drumul Gării din Beclean”

Astăzi este o zi extrem de importantă pentru orașul Beclean, zi istorică aș putea spune! Am semnat într-o ședință organizată la Turda contractul de finanțare europeană în valoare de 5 milioane de euro, prin intermediul ADR N-V: <<Drumul Gării din Beclean. Îmbunătățirea mobilității urbane a orașului Beclean>>” anunță primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan.

Administrația din Beclean spune că acest proiect a fost gândit în așa fel încât să ajute la fluidizarea traficului din Beclean prin introducerea semaforizării acolo unde este nevoie, amenajarea pistelor de biciclete pe rute alternative, achiziționarea unor microbuze electrice și montarea stațiilor de alimentare electrică în punctele cheie, precum și asfaltarea unor străzi importante din Beclean și realizarea propriu-zisă a unor rute prin care să se poată evita traficul din centrul orașului.

Am participat la această întrunire de azi alături de primarii din Turda, Carei și Dej, iar cu noi au fost și reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, cu ajutorul cărora am obținut finanțarea cu fonduri europene. Proiectul semnat azi, 14 iunie, în favoarea Becleanului deschide lungul șir de proiecte pregătite în ultima vreme de administrația locală pentru finanțare europeană, printre care se numără reabilitarea termică a blocurilor, iluminatul public stradal cu leduri, Casa de Cultură “Liviu Rebreanu”, Centrul recreativ “Legacy”, sau Centrul de Zi pentru vârstnici” a mai precizat primarul Nicolae Moldovan.

În cadrul proiectului ”Drumul Gării din Beclean” se vor efectua următoarele lucrări:

 • Modernizare infrastructură rutieră străzi, care prevede și amenajarea a trei variante de ocolire a orașului Beclean;
 • Realizare zonă pietonală;
 • Realizare trotuare pietonale;
 • Realizare traseu biciclete;
 • Construire Garaj-Depou;
 • Amplasare de spatii verzi cu sisteme de irigare;
 • Plantare de arbusti cu înaltime medie de 2.5m;
 • Spații de închiriere biciclete si dispecerate, amplasate în zone de referință ale orasului;
 • Amplasare de rastele de biciclete pentru parcare;
 • Monitorizare video a traficului;
 • Puncte de reîncărcare a bateriilor pentru transport electric și de tip hibrid.

Vor fi modernizate și se va realiza iluminat public pe străzile Dealul Păcii, drumul prin pădure, Horea, Codrului, Bobâlna.Crișan, I. P. Reteganul, Petru Maior, Parcului, Piața Mare, Aleea Gării, Podirei-Băile Figa.

De asemenea, vor fi cumpărate 5 autobuze electrice, biciclete electrice pentru care se vor construit 7 km de piste. Vor mai fi amenajate 31 de stații de autobuze, un depou cu 5 garaje și o spălătorie, se vor amplasa 33 de semafoare, 60 de indicatoare rutiere. Totodată, se vor amenaja spații verzi și parcări.

În plus, administrația orașului Beclean mai anunță că săptămâna viitoare, într-o ședință a Consiliului Local se va solicita aprobare și pentru proiectul de modernizare al Grădiniței Albă ca Zăpada și pentru cel al construcției unui bloc social în oraș.Caricatură

Ziar de Bistrita