FOTO: Ziua Drapelului, marcată și la Bistrița

 -  -  11039


Ziua Drapelului Naţional al României, sărbătorită anual la data de 26 iunie, a fost marcată și la Bistrița, unde a fost organizat un ceremonial religios-militar care a cuprins onorul militar, salutul Drapelului de Luptă, primirea și binecuvântarea Drapelului Național, continuat cu înălțarea acestuia pe catarg, lângă statuia poetului Andrei Mureșanu, în acordurile Imnului României.

Activitățile dedicate acestui eveniment au început încă din data de 25 iunie, când militarii Brigăzii 81 Mecanizată “General GRIGORE BĂLAN” au coborât Drapelul de pe catargul din Piața Centrală și l-au depus în Biserica ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. 

Activitățile au continuat pe parcursul zilei de sâmbătă, 26 iunie, când a fost oficiată o slujbă de sfințire a Drapelului Național al României, urmată de o ceremonia publică de înălțare a Tricolorului pe catarg.

La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor publice din Bistrița-Năsăud, care au respectat măsurile impuse în context pandemic.

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a adresat celor prezenți câteva cuvinte și a transmis mesaj un mesaj cu prilejul acestei zile importante pentru poporul românesc.

Ziua Drapelului, pe care o marcăm an de an în 26 Iunie, este un prilej prin care reînnodăm legătura între trecut și prezent, între istorie și realitate, o zi în care onorăm România, valorile ei şi simbolul unităţii naţionale. Drapelul național, alături de stemă și imn, este un simbol național, modern și democratic. De fiecare dată când îl vedem arborând este imposibil să nu ne încerce sentimentul de iubire, de neam și de țară. Nu suntem deloc redundanți dacă spunem că tricolorul i-a însoțit pe români, nu doar in momentele de glorie, cât și în momentele de cumpănă. Sub tricolor ne-am câștigat independența, am luptat în Primul și al Doilea Război Mondial, am realizat Marea Unire, am trecut prin Revoluția de la 1989, am intrat în NATO și Uniunea Europeană. Astăzi, Tricolorul îi însoțește pe militarii noștri români aflați departe de țară și pe sportivi la competiții. Steagul îl vedem înălțat și fluturând pe instituții, îl vedem purtat de copii la inimă sau sărutat de sportivi, acest lucru denotă că el emană o putere invizibilă peste tot. Să purtăm mereu în suflet tricolorul, iar împreună să fim uniți și puternici. La mulți ani României, la mulți ani tricolorului nostru!”, a declarat Stelian Dolha.

La rândul său, primarul Ioan Turc a precizat că ”revenirea la normalitate înseamnă și posibilitatea de a cinsti cum se cuvine simbolurile naționale și istoria țării, iar bistrițenii au putut asista fără opreliști la înălțarea unui steag mai impunător în Piața Centrală din orașul Imnului Național, pe măsura sufletului nostru românesc”.

Ziua Drapelului Naţional a fost instituită începând cu anul 1998 pentru a celebra data de 26 iunie 1848, când un guvern revoluţionar a stabilit că tricolorul – roşu, galben şi albastru – va fi steagul naţional al tuturor românilor.

1 notes
164 views
bookmark icon

One thought on “FOTO: Ziua Drapelului, marcată și la Bistrița

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *