Social

FOTO: Ziua Muntelui, sărbătorită în Bistrița-Năsăud prin acțiuni de ecologizare

 -  - 


Ziua Muntelui în România, sărbătorită în fiecare an pe 14 septembrie, a fost marcată și în Bistrița-Năsăud, în județ fiind organizate acțiuni de ecologizare, potrivit directorului ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae.

14 septembrie, când în mod tradițional se încheie pășunatul anual, a fost desemnată Ziua Muntelui în România. Am sărbătorit această zi prin acțiuni de ecologizare în 4 comunități din județul nostru – Ilva Mică, Ilva Mare, Lunca Ilvei și Sîngeorz-Băi, precum și în Parcul Național Munții Rodnei. Au participat angajați ai administrațiilor locale, elevi ai școlilor din cele 4 comunități, reprezentanții Ocoalelor Silvice și ai Administrației Parcului național Munții Rodnei. Am petrecut o zi frumoasă alături de copiii harnici și inimoși, cărora le-am vorbit despre importanța protejării mediului și a respectului față de natură, despre importanța colectării selective, a reciclării deșeurilor și totodată i-am felicitat pentru implicarea lor în acest tip de acțiuni prin care vom avea un județ mai curat. Natura este casa noastră, este locul în care ne relaxăm și ne bucurăm de aer curat și peisaje frumoase și este moștenirea pe care o vom lăsa generațiilor viitoare. Este responsabilitatea noastră să facem eforturi să avem un mediu înconjurător curat și nepoluat cu deșeuri”, a spus Cristian Niculae.

La acțiuni a participat și subprefectul județului Bistrița-Năsăud, Ioan Zăgrean.

”Cel mai frumos mod de a sărbători muntele a fost prin acțiunea pe care am reușit să o desfășuram, astăzi, intitulată “Împreună facem munții curați” unde alături de reprezentanți ai administrației județene am redescoperit frumoasele văi ale județului, Valea Strâmba, Valea Ilvelor, și văile din împrejmuirea orașului Sângeorz-Băi. M-am bucurat că acțiunea a fost una mai mult de celebrare a muntelui decât de ecologizare, semn că oamenii au înțeles că muntele este un dar pe care trebuie să îl ocrotim”, a precizat subprefectul Ioan Zăgrean. 

Începând cu 2002, Ziua Muntelui este sărbătorită anual în țara noastră pe 14 septembrie – data tradițională a încheierii pășunatului anual în Carpații României. Stabilită prin lege, Ziua Muntelui era menită să atragă atenția asupra problemelor din zonele montane în vederea adoptării unei legislații corespunzătoare, care să vizeze protejarea mediului înconjurător, precum și valorificarea potențialului din aceste zone.

La momentul stabilirii acestei sărbători, respectiv Anul Internațional al Muntelui – 2002, Ziua Muntelui avea să constituie un moment al dialogului constructiv despre problemele grave ale zonelor montane: sărăcie, izolare, defrișări ilegale, distrugere de habitate, etc., dar și despre avantajele pe care le prezintă: mediul sănătos, oportunități turistice,

 

147 views
bookmark icon

One thought on “FOTO: Ziua Muntelui, sărbătorită în Bistrița-Năsăud prin acțiuni de ecologizare

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.