FOTO: Ziua Veteranilor de Război, marcată la Bistrița

 -  -  1030


”Ziua Veteranilor de Război” a fost marcată, joi, la Bistrița, printr-o ceremonie militară și religioasă desfășurată la Monumentul Eroilor din Cimitirul Municipal.

În semn de recunoștință pentru cei care au apărat valorile naționale, la eveniment au participat prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, subprefecții Décsei Atilla și Toth Lorand, vicepreședinții Consiliului Județean, Camelia Tabără și Ciprian Kecskes-Simionca, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, reprezentanți ai Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” și militari.

Ziua Veteranilor de Război reprezintă o zi în care ne amintim și le suntem recunoscători celor care, în vremurile cele mai ostile ale istoriei, și-au riscat viața pentru apărarea valorilor românești. Poveștile veteranilor de război sunt adevărate învățături despre spirit de sacrificiu și demnitate. Astăzi vreau să amintesc de Teodor Avram, un veteran de-al nostru, care a participat în cel de-al Doilea Război Mondial, și care are o poveste impresionantă de război și de viață. Luat prizonier de ruși a ajuns tocmai în Siberia, de unde a reușit să se întoarcă pe jos, în condiții inimaginabile, zile și nopți. Determinarea sa l-a făcut să treacă Tisa înot pentru a ajunge înapoi la familia din zona Chiuzei. Este doar o poveste dintre alte mii, multe nespuse, iar noi avem azi datoria morală de a transmite mai departe aceste adevărate lecții de disciplină, dăruire, responsabilitate și patriotism. Dragi veterani, vă sunt profund recunoscător pentru tot ce ceea ce ați făcut în slujba Patriei!”, a transmis prefectul Stelian Dolha.

După scurte alocuțiuni, evenimentul s-a încheiat cu depunerea unor coroane de flori la Monumentul Eroilor din Cimitirul Municipal.

Evenimentul a fost organizat de Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, manifestarea de azi făcând parte din campania ”Alături de veterani”, care a cuprins o serie de acțiuni desfășurate deja din 27 aprilie, inclusiv prin vizitarea și distribuirea de cadouri veteranilor.

De altfel, până în data de 9 mai, la Cercul Militar Bistrița pot fi vizitate expozițiile tematice dedicate Zilei Veteranilor de Război, Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Zilei Europei.

La 29 aprilie se sărbătoreşte, în fiecare an, Ziua Veteranilor de Război, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În toate garnizoanele din ţară au loc ceremonii militare şi religioase la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, spectacole şi activităţi de îngrijire a monumentelor şi cimitirelor eroilor.

0 notes
155 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *