FOTO: Vezi cum arată cea de-a treia casă de tip familial din Bistrița-Năsăud. Imagini de la inaugurare

Cea de-a treia casă de tip familial construită de Fundația Hope and Homes for Children România în județul Bistrița-Năsăud a fost inaugurată astăzi. Aceasta este situată pe strada Ion Pop Reteganu din Bistrița, într-o zonă liniștită, în care copiii se pot bucura din plin de aer curat și de o priveliște frumoasă.

14 copilași vor locui în această casă mobilată modern și complet utilată, mobilierul fiind asigurat de compania JYSK România.

Terenul pe care a fost construită casa a fost pus la dispoziția fundației de Primăria Bistrița, iar autoritățile au sprijinit încă de la bun început acest demers.

Misiunea fundației care a construit cele 3 case pe raza județului Bistrița-Năsăud este de a închide toate orfelinatele din România până în anul 2026.

Căutăm pentru copiii din orfelinate cele mai potrivite soluții – anume, pe cele mai apropiate de mediul familial. Odată scoși din instituții, copiii pot fi reintegrați în familiile lor, atunci când acestea oferă condiții potrivite, pot ajunge în grija unor asistenți maternali, sau pot fi adoptați. Copiii care au nevoie de îngrijire specializată, și pentru care reintegrarea în familie și asistența maternală nu sunt posibile, sunt plasați în case de tip familial. Aici, copiii se bucură de un mediu apropiat de cel familial – primesc găzduire, îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unui trai independent” spun reprezentanții Fundației.

Situația din județul Bistrița-Năsăud nu este rezolvată în totalitate, reprezentanții Fundației Hope and Homes for Children România afirmând că mai există copilași care ar trebui integrați în case de tip familial, iar misiunea în județul nostru nu se încheie aici.

În cele trei case amenajate până acum în Bistrița-Năsăud au fost mutați 42 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 19 ani.

Hope and Homes for Children, împreună cu DGASPC Bistriţa-Năsăud, s-a ocupat de evaluarea individuală a copiilor şi tinerilor din centrul de plasament şi de identificarea alternativelor de transfer pentru fiecare dintre ei.

Pe parcursul procesului de închidere, 40 de copii au părăsit centrul de plasament. Dintre aceştia, 14 copii au fost reintegraţi în familiile lor naturale, iar pentru alţi 6 au fost identificate familii de plasament. 19 tineri care urmau să părăsească sistemul de protecţie au fost sprijiniţi prin programul de integrare socio-profesională, fie prin încadrarea în muncă, fie prin suport la revenirea lor în familiile din care proveneau. Unul dintre copii a fost transferat în Serviciul Alternativ de Protecţie al Direcţiei, iar pentru copiii pentru care reintegrarea în familie şi asistenţa maternală nu au fost posibile, Hope and Homes for Children a construit trei case de tip familial, două în Năsăud şi una în Bistriţa.

Terenurile pentru dezvoltarea celor trei case de tip familial au fost puse la dispoziţie de primăriile localităţilor Năsăud şi Bistriţa, iar branşamentele la utilităţi au fost finanţate cu fonduri de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Construcţia şi amenajarea caselor au fost asigurate de Hope and Homes for Children, în parteneriat cu JYSK România.

Casa de tip familial este un serviciu care oferă copiilor şi tinerilor un mediu cât mai apropiat de cel familial. Într-o casă trăiesc 14 copii care primesc găzduire, îngrijire, educaţie, spirjin emoţional şi consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă. La finalul lunii iunie, cei 42 de copii au fost mutaţi în casele de tip familial „Năsăud 1”, CTF „Năsăud 2” şi „Bistriţa”.

În total, Hope and Homes for Children a construit 104 case de tip familial în cei 20 de activitate în România.

Odată cu mutarea copiilor în cele trei case de tip familial, Centrul de Plasament „Năsăud” a fost închis, iar numărul orfelinatelor închise de Hope and Homes for Children în România a ajuns la 56.