Frigul a făcut o victimă în Bistrița-Năsăud; un bărbat din Mocod a decedat

Frigul a făcut o victimă în județul Bistrița-Năsăud. Marți după-amiaza, un bărbat din localitatea Mocod, comuna Nimigea, care a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Bistrița în comă și cu hipotermie, a decedat. 

La UPU Bistrița a fost adus ieri după-amiază, în jurul orei 17.00, un bărbat în vârstă de 62 de ani din localitatea Mocod, în stare gravă, în comă profundă, cu hipotermie și o asociere de boli cronice și acute, prezentând stop cardio-respirator repetitiv. Din păcate, pacientul nu a răspuns manevrelor de resuscitare, medicii fiind nevoiți să declare decesul aseară, la ora 22.00”, a transmis Camelia Strungari, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

Autoritățile atrag atenția că județul Bistrița-Năsăud se află, până sâmbătă, sub cod galben de vreme deosebit de rece și ger persistent.

Cod galben de vreme deosebit de rece și ger persistent în Bistrița-Năsăud, până sâmbătă

În zilele cu temperaturi extrem de scăzute, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.

În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protectie adecvate – căciuli, mănuși etc. Trebuie evitată  expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului.

Specialiștii de sănătate publică din Ministerul Sănătătii recomandă persoanelor vârstnice, în special celor cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.

Sunt indicate consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea băuturilor alcoolice.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor -aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau sa fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.

Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.