Fructe şi legume proaspete, produse lactate şi de panificaţie pentru preșcolari și elevi. VEZI care este suma alocată pentru un pachețel!

Preșcolarii şi elevii din învăţământul primar şi gimnazial vor primi, în anul şcolar 2017 – 2018, fructe şi legume proaspete, produse lactate şi de panificaţie.

Potrivit Guvernului României, limita valorică zilnică/preşcolar/elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume, 0,88 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf și 0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie.

Pe parcursul unei săptămâni, unui preşcolar sau elev i se vor acorda gratuit două porţii de fructe şi/sau legume, două porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi cinci porţii de produse de panificaţie. Pentru asigurarea diversităţii, porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de corn şi/sau baton” se arăta într-un comunicat al Guvernului.

Produsele care pot fi distribuite preşcolarilor şi elevilor sunt:

-mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, ardei graşi, castraveţi proaspeţi.

– lapte şi produse lactate: lapte de consum fără adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf ( iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite).

– produse de panificaţie: corn sau baton din făină integrală; covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori şi alţi aditivi alimentari.

Finanţarea programului va fi asigurată de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi din fonduri externe nerambursabile. Pentru anul şcolar 2017 – 2018, de la bugetul de stat, este prevăzută, la nivel național, suma de 377,08 milioane lei, se mai precizează în comunicat.

Programul pentru şcoli al României cuprinde și o serie de măsuri educative care însoţesc distribuţia fructelor, legumelor, laptelor şi produselor lactate. Astfel se vor organiza vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui, la expoziţii, târguri sau alte evenimente şi/sau activităţi similar. De asemenea, se mai pot organiza concursuri și zile tematice legate de consumul de fructe şi legume şi lapte şi produse lactate.