Gabriel Lazany intenționează să introducă un sistem prin care medicii să își poată desfășura activitatea doar în sistemul public, fără a mai fi nevoiți să opteze pentru sistemul privat de sănătate

Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a vorbit, marți, în timpul unei conferințe de presă, despre un nou sistem pe care intenționează să îl implementeze pentru a le oferi medicilor posibilitatea de a își desfășura activitatea doar în sistemul public, fără a mai fi nevoiți să opteze și pentru mediul privat.

Practic, este vorba despre un sistem deja implementat în Baia Mare, prin care medicii îşi vor putea desfăşura activitatea şi după orele de program, urmând să fie remunerați pentru orele prestate suplimentar.

Medicina este o profesie liberală, iar deocamdată legea le permite medicilor acest lucru (n.r. – să lucreze și în sistemul public și în cel privat), pentru că dacă nu le-ar permite acest lucru, cu siguranţă nu ar mai lucra. Noi încercăm să modificăm Regulamentul şi modul de funcţionare al Policlinicii, pe un model pe care l-a pus în practică doamna ministru a Sănătăţii, Sorina Pintea, la Baia Mare, şi pe care vrem să-l implementăm şi la Bistriţa, în sensul că medicii care îşi desfăşoară activitatea suplimentar, peste norma care este în contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, să nu mai fie nevoiţi să plece după-masa în sistemul privat, ci să îşi desfăşoare în continuare activitatea la spital, iar spitalul să îi remunereze, să le dea o parte din veniturile încasate” a declarat Lazany.

În opinia managerului unității medicale, această variantă ar fi ”mult mai corectă şi mai cinstită”. ”Cred că ar fi mult mai corect și mai cinstit din partea personalului să facă acest lucru, în condiţiile în care vom încerca să-i plătim … Poate nu ca la privat, pentru că la privat se fentează anumite impozite, sunt artificii legale, în sensul că se fac contracte pe SRL-uri şi se plăteşte 1% pe venit, iar ca angajat la spital i se reţine 42% – dar vom face ca veniturile să fie în proporţie inegală, adică să fie mai mult către medici ca să putem să dăm o sumă mai mare”, a mai precizat Lazany.

Întrebat dacă există o evidență a medicilor care lucrează și în sistemul public și în cel privat, Gabriel Lazany nu a putut oferi această informație. În schimb, a afirmat că la Spitalul Județean de Urgență Bistrița sunt în prezent 163 de medici.

Potrivit ultimelor modificări legislative, medicii care se apropie de vârsta de pensionare își mai pot desfășura activitatea în spital până la vârsta de 67 de ani, dacă fac cerere în acest sens. În cele mai multe cazuri se întâmplă acest lucru, mai spune Gabriel Lazany.