Gabriel Lazany: La Neurologie lucrăm la capacitate redusă; trei din cei cinci medici ai secției sunt infectați cu noul coronavirus

 -  -  1632


COVID-19 a lovit puternic în secția de Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, 21 de cazuri fiind confirmate în rândul personalului medical care își desfășoară activitatea în această secție. Dintre cei 21 de angajați depistați pozitiv, trei sunt medici, astfel că, în prezent, de pacienții din această secție se mai pot ocupa doar doi medici. Acestora li s-a alăturat și directorul medical al SJU Bistrița, dr. Gabriela Deak, care coordonează întreaga activitate a secției.

În secția de Neurologie, una dintre secțiile grele ale spitalului, cu pacienți imobilizați la pat, cu perioade de spitalizare foarte lungi, lucrăm la capacitate redusă. În urmă cu o săptămână, 19 angajați ai secției de Neurologie din cei 40 câți sunt în total au fost depistați pozitiv. În urma aplicării procedurilor medicale și a protocolului de testare, cei care au fost depistați negativ au fost retestați la 7 zile, iar în urma acestei de-a doua testări am mai depistat încă două persoane pozitive – un medic și un asistent medical”, a declarat Gabriel Lazany într-o emisiune a postului local de televiziune AS-TV.

Managerul SJU Bistrița a precizat că trei din cei 21 de angajați ai secției de Neurologie depistați pozitiv sunt medici. În aceste condiții, funcționarea secției este asigurată de doi medici.

În secția de Neurologie își desfășurau activitatea 5 medici. În spital avem 6 medici neurologi, dintre care unul este directorul medical și nu făcea activitate în secție. În momentul de față, activitatea secției se desfășoară cu doi medici. Pentru că sunt pacienți și este nevoie de ei, am optat pentru a nu închide secția. Deci ne desfășurăm activitatea cu doi medici. Personal mediu și auxiliar este suficient pentru că au fost redistribuiți de la alte compartimente unde au număr scăzut de pacienți. Coordonarea secției de Neurologie și organizarea activității este asigurată de către directorul medical al spitalului (n.r. – dr. Gabriela Deak), care asigură și activitatea pe ambulatoriul de specialitate, întrucât și în Policlinică este nevoie de medici care să asigure anumite servicii medicale pacienților”, a mai explicat managerul SJU Bistrița.

În emisiunea de la AS-TV, Gabriel Lazany a vorbit și despre măsurile pe care le-a luat în urma focarului de COVID-19 de la secția de Neurologie.

Având în vedere că focarul a fost răspândit în rândul personalului medical, prima concluzie pe care am tras-o și care apoi s-a conturat tot mai puternic a fost aceea că personalul medical nu a respectat regulile de echipare și distanțare socială în activitatea desfășurată, dar nu cu pacienții, ci ei între ei, adică la pauza de prânz sau în anumite momente socializau fără a respecta anumite condiții. Relaxarea afectează și personalul medical. (…) Un alt lucru pe care l-am constatat a fost că una dintre asistente prezenta simptome și și-a continuat activitatea fără să anunțe în decurs de câteva zile. Avem în desfășurare o anchetă epidemiologică și una administrativă, pentru că astfel de cazuri nu aveau voie să treacă de triajul epidemiologic care se face la intrarea în fiecare schimb și în fiecare secție. De aceea am transferat directa responsabilitate a medicului șef și a asistentului șef, pe care i-am suspedat din funcția de conducere și nu din activitatea medicală”, a mai spus sursa citată.

În ceea ce îi privește pe pacienții din această secție, doi dintre cei 25 de pacienți au fost și ei infectați cu COVID-19.

”Toți pacienții secției au fost testați. Am avut doi pacienți depistați pozitiv dintr-un total de 25”, a mai precizat Lazany.

Publicată de As-Tv Bistrita pe Joi, 2 iulie 2020
0 notes
757 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *