Gabriel Lazany: ”Primim zilnic telefoane din țară ca să acceptăm pacienți în Terapia Intensivă de la Bistrița”

ziar de bistrita lazany

La Spitalul Județean de Urgență Bistrița ajung zilnic solicitări de a accepta transferul unor pacienți din unități medicale în care secțiile de Terapie Intensivă nu mai fac față valului de îmbolnăviri din ultimele zile. Potrivit managerului unității medicale, Gabriel Lazany, chiar zilele trecute a fost transferat la spitalul din Bistrița un pacient de la o unitate medicală din Miercurea Ciuc.

Locurile din secțiile de Terapie Intensivă din zonele ultra afectate deja sunt total ocupate. Primim zilnic telefoane din țară ca să acceptăm pacienți în Terapia Intensivă de la Bistrița. De exemplu, am acceptat transferul unui tânăr de 29 de ani, infectat COVID, de la Miercurea Ciuc. Pacientul a ajuns la Bistrița într-o stare destul de gravă, cu o saturație a oxigenului de 80 %, iar medicii noștri l-au preluat și au reușit, cu eforturi mari, să îi aducă saturația peste 90 %. Din păcate, acest tânăr este supraponderal, iar acești pacienți sunt printre cei mai afectați de cazuri grave de COVID-19”, a declarat Gabriel Lazany în emisiunea ”Picătura de sănătate” de la postul local de televiziune AS-TV.

În ceea ce privește cazurile de COVID-19 înregistrate la nivelul județului Bistrița-Năsăud, managerul SJU Bistrița afirmă că numărul pacienților s-a menținut până acum constant, însă s-a arătat îngrijorat față de situația din țară.

Noi suntem în gardă și pregătiți tot timpul. (…) La Bistrița, pacienții au fost destul de constanți ca și număr. Numărul de îmbolnăviri a oscilat zilnic între 10 și 20 de pacienți. Nu prea am sărit de acest număr, dar îngrijorător este ceea ce se întâmplă în țară, deja s-a depășit pragul de 2.000 de cazuri pe zi”, a mai spus Lazany.

La nivel național, tot mai multe unități sanitare din țară se confruntă cu probleme, întrucât paturile alocate la începutul pandemiei pentru cazurile de COVID-19 nu mai sunt suficiente în fața valului de îmbolnăviri din ultimele zile. Cu o astfel de situație se confruntă chiar și județul Cluj, unde numărul mare de infectări aglomerează unitățile medicale destinate pacienților cu COVID-19. Autoritățile clujene iau în calcul deschiderea unei noi unități de terapie intensivă, locurile în aceste secții fiind ocupate aproape în totalitate.

De asemenea, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a spus că presiunea pe sistemul sanitar este una ”extrem de importantă”.

”Presiunea pe sistemul sanitar este una extrem de importantă. Nu este neglijabilă, este o presiune care a dus ieri (duminică – n.r.), ca exemplu, la 94 de cereri de transfer de pacienţi către alte unităţi sanitare. Au avut loc mai multe transferuri pe calea aerului din sudul ţării către Mureş, Bihor, Arad, Timişoara, chiar către Botoşani. Asta arată că sistemul începe să aibă un impact serios”, a declarat Raed Arafat după ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență de luni seara.

One comment

  1. Poate ar trebui sa tratati cu respect intai pe bistritenii care ajung la UPU si sunt ignorati cu orele pentru ca…nu sunt chiar grav bolnavi cu risc de deces si atunci pot fi bataia de joc a unui sistem de ” coduri”!