Gabriel Lazany: ”S-a gândit cineva cum va fi organizată procedura de votare în spitale, ținând cont de contextul epidemiologic actual?”

În contextul epidemiologic actual, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, se arată îngrijorat față modul în care pacienții internați în unitățile medicale vor putea vota la alegerile locale din toamna acestui an. Lazany este de părere că autoritățile implicate în procesul electoral vor trebui să gândească foarte bine procedura de votare, astfel încât să se evite riscul de infectare.

”S-a gândit cineva cum va fi organizată procedura de votare în spitale, ținând cont de contextul epidemiologic actual? Dreptul la vot este garantat de constituție, deci, pacienții au dreptul să voteze. Parcă și văd comisia de la secția de votare la care suntem arondați, plimbându-se prin secția COVID, îmbrăcată în combinezoane, transpirați, cărând urna mobilă, băgând în urnă buletinele de vot posibil covidate, pe care să le ducă ulterior la secția de votare și pe unde le-o mai purta valul”, a scris Gabriel Lazany pe pagina personală de pe o rețea de socializare.

Managerul SJU Bistrița atrage atenția că procedura de desfășurare a procesului electoral în incinta unităților medicale va trebui gândită foarte bine.

”Atenție! Pentru pacienții internați, în contextul actual, trebuie prevăzută o procedură specială de vot, astfel încât să se evite orice risc de a transforma procesul electoral într-un focar național de infecție”, a mai adăugat Lazany.

Alegerile locale vor avea loc pe data de 27 septembrie.

https://www.facebook.com/gabriel.lazany.5/posts/3040976546128775

2 comments

  1. Campania electorală va începe în data de 28 august 2020, cu 30 de zile înainte de data alegerilor si se încheie pe 26 septembrie. In conditiile epidemiei de Covid-19 , campania electorală se va desfăsura fără adunări publice, fără mitinguri electorale și cu respectarea măsurilor de protecție stabilite de autorităti. De aceea va o campanie atipică, organizată mai intens în mediul online iar programele electorale vor putea fi popularizate prin mijloacele mass-media disponibile. Dacă pentru campania electorală în conditii speciale există solutii, problemele apar în organizarea procesului de votare într-o singura zi, având în vedere că deputaţii au respins, amendamentul USR care propunea organizarea alegerilor locale timp de două zile, respectiv 26 şi 27 septembrie.
    Complicatia apare la desfăsurarea procesului de votare într-o singură zi si constă în faptul că alegătorii trebuie să se prezinte personal, în sectia de votare cu respectarea tuturor măsurilor speciale de protecție împotriva COVID-19, ceea ce va prelungi durata exercitării votului, ca să nu mai vorbim de situatiile speciale (bolnavii internați în spitale sau deținuții din penitenciare).
    Lucrurile ar fi mult mai simple, inclusiv pentru pacienții internați în spitale, daca am avea alternative precum „votul prin corespondență”, „votul în prealabil” sau „votul online”, implementate deja în multe alte state.
    (Postarea anterioara fiind compromisa, am revenit cu o scurtare)

  2. Pe 8 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege iniţiat de UDMR care prevede organizarea alegerilor locale pe data de 27 septembrie. Pe data de 16 iulie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru organizarea alegerilor locale, care stabileste urmatoarele:
    ARTICOLUL 1: Data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte în ziua de duminică, 27 septembrie 2020, pentru:
    -consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi pentru primari;
    -Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti;
    -consiliile judeţene, precum și pentru președinții consiliilor județene.

    Campania electorală va începe în data de 28 august 2020, cu 30 de zile înainte de data alegerilor si se încheie pe 26 septembrie. In conditiile epidemiei de Covid-19 , campania electorală se va desfăsura fără adunări publice, fără mitinguri electorale și cu respectarea măsurilor de protecție stabilite de autorităti. De aceea va o campanie atipică, organizată mai intens în mediul online iar programele electorale vor putea fi popularizate prin mijloacele mass-media disponibile. Dacă pentru campania electorală în conditii speciale există solutii, problemele apar în organizarea procesului de votare într-o singura zi, având în vedere că deputaţii au respins, amendamentul USR care propunea organizarea alegerilor locale timp de două zile, respectiv 26 şi 27 septembrie.
    Complicatia constă în faptul că alegătorii trebuie să se prezinte personal, in sectia de votare cu respectarea tuturor măsurilor speciale de protecție împotriva COVID-19 prezentate, ceea ce va prelungi durata exercitării votului.
    Lucrurile ar fi mult mai simple, inclusiv pentru pacienții internați în spitale, daca am avea alternative precum „votul prin corespondență”, „votul în prealabil” sau „votul online”, implementate deja în multe alte state.