Gabriel Lazany: ”Suma alocată pentru hrana unui pacient este jenant de mică”

Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, este de părere că suma alocată pentru asigurarea hranei unui pacient internat este ”jenant de mică”, acesta precizând că unitatea medicală face eforturi pentru a se încadra în cei 10 lei alocați unui pacient pe zi.

”Sumele alocate pentru hrana unui pacient sunt deosebit de mici, chiar jenant de mici. Aici vorbim de o alocare zilnică de 10 lei pe zi. Deci cu această sumă, noi suntem obligați să asigurăm micul dejun, prânzul și cina unui pacient. Practic, trebuie să ne încadrăm în această sumă. Ca să reușim, noi încercăm să lucrăm cu furnizori ieftini, încercăm să facem produse de calitate în bucătăria spitalului. Pâinea este achiziționată de la un furnizor din Vatra Dornei, în urma unei proceduri de achiziție publică. Toată calitatea hranei din spital este verificată, se păstrează probe alimentare în fiecare zi, care sunt puse la dispoziția Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a Direcției de Sănătate Publică”, a explicat Gabriel Lazany într-o emisiune de la postul local de televiziune AS-TV.

Sursa citată a completat că, pe lângă hrana asigurată de unitatea medicală, pacienții primesc mâncare și de la aparținători, dar acest lucru este periculos, existând riscul unor toxiinfecții alimentare.

Întotdeauna am insistat ca pacienților să nu li se aducă hrană din afară, tocmai din condiții de siguranță. Pe perioada internării, pacienții sunt în grija și responsabilitatea noastră, iar în momentul în care un pacient face o toxiinfecție alimentară, primul gând care vine este că e din cauza mâncării de la spital. Până se face ancheta durează, dar dacă ar avea alimentația strict furnizată de către spital, atunci putem spune că știm exact că problema este în cadrul spitalului și trebuie să o identificăm”, a mai spus Gabriel Lazany.

În ceea ce privește suma alocată pentru hrana unui pacient, în Parlamentul României a ajuns un proiect care prevede majorarea plafonului de la 10 lei la 40 de lei, inițiat de deputatul PSD Bogdan Ivan.

One comment

  1. Balan Marius -Horea

    Paradoxul romanesc. Cine merge la Bufetul Parlamentului poate citi ca Meniul Zilei costa tot 10 lei. Diferenta insa este ce se gaseste cu adevarat in blid. Astfel tot cu 10 lei un Parlamentar cu CURU mare si CEAFA ca a porcului mananca.
    1. O ciorbica A La Grec cu carnita de pui.
    2. un soldan de pui sau carnita de porc. vita (la alegere) cu cartofi, mazare, orez si un castravecior sau gogosari murati.
    3. O prajitura Amandina sau Bucuresti etc la alegere.
    4. Un cafei cu zahar alb sau brun.
    5. O sticla de 0.500gr. apa plata sau minerala sau suc de portocale , grepfruit etc cat poaste bea de la un aparat de suc. Cu ala se poate halbari cat vrea el.
    Totul cu 10 lei ca la Spital. Despre ce vorbim noi aici ? Populimea ciocu mic si la VOT !!!