Gabriel Lazany: ”Visul meu este să vină elicopterul cu pacienți la Bistrița, nu doar să plece de la noi!”

 -  -  2371


Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, care a prezentat, marți, o parte din echipa medicală a unității, fiind vorba despre medicii noi care își desfășoară activitatea la Bistrița, a vorbit și despre investițiile care se derulează în prezent în spital, dar și despre cele pe care le are în vedere pentru perioada următoare.

De asemenea, și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a vorbit despre proiectele aflate în desfășurare, afirmând că până acum, investițiile realizate la Spitalul Județean de Urgență Bistrița și la Ambulatoriul Integrat se apropie de 32 de milioane de euro.

”Sunt în ultima perioadă 150 de milioane de lei, adică aproximativ 32 de milioane de euro investite în Spitalul Județean de Urgență Bistrița și Ambulatoriul Integrat. De asemenea, proiectele care sunt în derulare și care au în momentul de față finanțare trec bine de 10 milioane de euro. Dacă vorbim și de noul bloc operator vorbim de încă vreo 25 de milioane de euro pe care îi avem în vedere ca investiții în sistemul de sănătate pe termen scurt, adică 2 – 3 ani. Sper să găsim resursele necesare” a declarat Emil Radu Moldovan.

Astfel, la capitolul investiții deja realizare, președintele CJ B-N, Emil Radu Moldovan, a amintit despre modernizarea Secţiei de Oncologie, a Secţiei de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie, a Secției de Chirurgie, despre construirea noului Bloc Operator Centralizat sau modernizarea Ambulatoriului Integrat. De asemenea, s-a vorbit și despre dotările de ultimă generație pe care le are în prezent spitalul, fiind vorba despre un CT și un RMN, dar și aparatură nouă care a intrat în dotarea mai multor secții.

În plus, urmează să intre în implementare mai multe proiecte, unele fiind finanțate din fonduri europene, iar altele din bani guvernamentali. Este vorba despre proiectul care prevede extinderea şi modernizarea Secţiei de Terapie Intensivă, investiția realizându-se cu bani de la Guvernul României, prin Ministerul Sănătăţii, dar și despre extinderea şi modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe a spitalului, investiție ce se va realiza cu ajutorul fondurilor europene. ”Aproximativ 1,5 milioane euro sunt alocaţi prin POR 2014-2020, reprezentând 40-50 la sută din valoarea proiectului, diferenţa de peste un milion jumate urmând să fie asigurată de Consiliul Judeţean. Noul UPU va avea aproximativ 1.300 mp faţă de 280 m cât are acum şi va fi dotat cu echipamente de ultimă oră” a spus Emil Radu Moldovan.

Potrivit președintelui CJ B-N, pe lista de investiţii de la Spitalul Județean de Urgență Bistriţa figurează şi reabilitarea termică şi modernizarea Secţiei TBC şi Boli Cronice de pe strada Ghinzii, dar şi a Secţiilor de Boli Infecţioase și Oncologie de pe strada Alba Iulia.

În plus, se poartă discuții pe un alt proiect major, și anume construirea unui nou pavilion în curtea spitalului, în regim de înălțime P+4E, unde să fie amenajate noi secții de Cardiologie intervențională, Gastroenterologie intervențională și Neurochirurgie. ”Este un proiect extrem de important, pe care l-aș putea numi, fără a folosi cuvinte mari, revoluționar. Vorbim despre 12, 14, 16 milioane de euro, suma o vom ști abia la finele lunii februarie” a mai spus Emil Radu Moldovan. 

 

La rândul său, managerul Gabriel Lazany a afirmat că ”am și eu un vis și anume acela ca elicopterul să și vină la Bistrița cu pacienți, nu doar să plece. Dacă reușim să facem partea de Cardiologie intervențională și Gastroenterologie intervențională și să extindem partea de Neurochirurgie sunt sigur că vom ajunge la această performanță”.

2 bookmark
0 notes
96 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.