Garda de Mediu Bistrița-Năsăud a aplicat o amendă de 6.000 de lei pentru poluarea râului Sălăuța

După ce apele râului Sălăuţa s-au colorat în roșu, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud a aplicat o amendă în valoare de 6.000 de lei unei persoane care este bănuită că ar fi provocat acest fenomen.  

 La data de 13 octombrie, autorităţile din Bistrița-Năsăud au fost alertate de către proprietarii unei păstrăvării din comuna Romuli cu privire la faptul că apele râului Sălăuța, afluent al Someşului Mare, s-au colorat în roşu.

Reprezentanți ai Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud s-au deplasat la faţa locului pentru investigarea fenomenului.

Sistemul de Gospodărire a Apelor a anunțat că rezultatele parțiale ale analizelor au indicat faptul că acest eveniment a avut un impact local, fiind afectată doar culoarea apei.

Apa râului Sălăuța era roz intens, fără miros străin. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă. Au fost prelevate probe de apă. Analizele sunt în curs de determinare în cadrul Laboratorului de Calitate a Apei din cadrul SGA Bistrița-Năsăud. Până în momentul actual, au fost efectuate analize fizico-chimice generale la nutrienți, substanțe organice și cianuri. Rezultatele acestora nu au identificat modificări față de valorile obișnuite. Acest eveniment a avut un impact local. La data de 14 octombrie 2022, aspectul apei râului Sălăuța s-a normalizat”, a transmis SGA Bistrița-Năsăud.

De asemenea, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud a informat că a fost identificată persoana bănuită că ar fi provocat această situație, caz în care s-a aplicat și o amendă în valoare de 6.000 de lei pentru încălcarea legislației privind protecţia mediului.

”În data de 13 octombrie 2022, o echipă din cadrul Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud s-a deplasat în localitatea Romuli, pentru a identifica  persoana care a poluat râul Sălăuta în după amiaza zilei de 13 octombrie 2022 ora 17:30. Vineri, 14 octombrie 2022, s-a identificat persoana în cauză, aceasta fiind sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 6000 de lei, conform OUG 195/2005 privind protecţia mediului”, au precizat comisarii de mediu.

Persoana în cauză ar fi încercat să spele un butoi de 1000 de litri în pârâul Repedea, care se varsă în râul Sălăuța.

Râul Sălăuța este afluent al Someșului Mare, având punctul de vărsare la Salva. Cursul de apă traversează comunele Romuli, Telciu, Coșbuc și Salva. Are o lungime de 44 de kilometri.