Garda de Mediu Bistrița-Năsăud – apel către cetăţeni să adune deşeurile de plastic din cimitire

În contextul zilei de 1 noiembrie, când este marcată Ziua Morţilor sau Luminaţia, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud a lansat un apel public către cetăţeni prin care le cere acestora să dea dovadă de responsabilitate și să adune deșeurile de plastic din cimitire.

Zilele acestea ne amintim de cei dragi nouă care nu mai sunt printre noi. Vizităm mormintele celor dragi, le curățăm, le împodobim, aprindem o lumânare. E un bun prilej să ne gândim că cimitirele ar trebui să fie doar ”locuri cu verdeață”. Din păcate, mulți dintre noi nu facem acest lucru si ni se pare firesc să ducem în cimitir zeci de candele, flori în ghivece de plastic, coronițe și altele, (…) dar ne este greu să adunăm candelele folosite într-o pungă și să le ducem la recipientele amplasate în cimitir și alegem să le aruncăm lângă gard, lângă aleile din cimitir, în pubelele pentru deșeu stradal etc. Haideți să schimbăm ceva începând din acest moment! Dacă ducem 10 candele în cimitir, la plecare să ducem, în locurile special amenajate pentru depunere deşeuri, 12 candele folosite, dacă ducem în cimitir 2 flori în ghiveci de plastic, la plecare să ducem, la locurile amenajate pentru deşeuri, 3 ghivece goale. Din păcate, suntem siguri că o să găsiţi aceste deşeuri în cimitirele pe care le vizitaţi! Vă rugăm să vă gândiţi că NIMENI nu are obligaţia să strângă deşeurile în urma noastră în cimitir, dacă nu plătim taxa de salubrizare administratorului cimitirului. Niciun administrator nu îşi permite să plătească oameni, care să strângă deşeurile împrăştiate pe lângă garduri şi locuri puţin accesibile fără să şi perceapă taxe considerabile”, se arată într-o postare de pe o rețea de socializare a Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud.

Comisarii de mediu reamintesc faptul că legislația în vigoare interzice abandonarea deşeurilor, iar încălcarea acestei prevederi se poate sancționa cu amendă cuprinsă între 5.000 lei și 15.000 lei pentru persoanele fizice şi între 20.000 lei și 40.000 lei pentru persoanele juridice.

În plus, există și prevederi legale care interzic incendierea oricărui tip de deşeu. O astfel de faptă este considerată infracţiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 5 ani sau cu amendă.