Garduri electrice pentru populaţia din judeţele României vulnerabile la atacurile urşilor bruni. Se acordă până la 2.000 de lei pentru instalarea unor astfel de garduri

 -  -  935


Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat în dezbatere publică un nou program, în premieră în România: “Conservarea biodiversităţii prin coexistenţa dintre om şi carnivore mari”. Programul, care se adresează și locuitorilor din județul Bistrița-Năsăud, finanţează pentru populaţie kit-uri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populaţie în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor.

Potrivit Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, aceste garduri electrice au rolul de a împiedica incidente sau pagube produse de carnivorele mari (în special ursul brun şi lup) prin îndepărtarea animalelor sălbatice de zonele locuite sau din cele în care oamenii au culturile agricole, animalele domestice, stupinele etc.

Suntem ţara cu cea mai mare populaţie de urşi din Europa. Pe de-o parte, o bogăţie a biodiversităţii româneşti, pe de altă parte, o mare responsabilitate pentru siguranţa oamenilor. Programul nostru împacă dubla noastră responsabilitate: conservarea speciei şi coexistenţa fără incidente între om şi carnivorele mari. Vom acoperi în proporţie de 100% costurile acestor sisteme pentru populaţia din judeţele ţării în care s-au înregistrat în mod repetat incidente sau pagube produse de animalele sălbatice“, a declarat Costel ALEXE, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Populaţia poate primi până la 2.000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice în jurul zonelor obiectivelor pe care vor să le protejeze. Suma finanţată prin Administraţia Fondului pentru Mediu acoperă în proporţie de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc.

Programul este adresat populaţiei din judeţele: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vrancea.

Programul pe care îl demarăm anul acesta va fi multianual. Investim în 2020 1.500.000 de lei pentru ca speciile să fie protejate, iar oamenii şi bunurile lor să fie în siguranţă. Cred că un bun management al speciilor pentru care suntem renumiţi în Europa implică inclusiv sisteme inteligente care să permită coexistenţa între om şi carnivorele mari“, a mai spus Costel ALEXE.

Ghidul programului supus dezbaterii publice poate fi citit integral AICI.

Anul trecut, la nivelul județului Bistrița-Năsăud au fost înregistrate numeroase probleme cauzate de urși, în județ existând de 4 ori mai mulți urși decât numărul optim de exemplare.

0 notes
60 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *