Urbanismul Bistriței, încotro! ONG-ul Bistrița Civică organizează o dezbatere publică pentru stoparea HAOSULUI din urbanism

Asociația Bistrița Civică organizează o dezbatere publică, pe tema urbanismului din Bistrița!

„În ultimii ani la Bistrița s-au constatat tot mai multe încălcări ale legislației în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului. Au apărut numeroase construcții care nu respectă principii elementare de urbanism:

– Regimul de înălțime;
– Aliniamentul;
– Gradul de ocuparea al terenului;
– Parcări inusficiente la locuințele colective;
– Cromatica;
– Distanțe față de clădiri/proprietăți învecinate;
– Extinderea zonelor de locuit în extravilan;

Există o tendință de „agresare” a zonelor cu locuințe individuale sau din zone protejate.

Se creează disconfort pentru proprietarii/locuitorii din vecinătatea acestor noi construcții, se supraîncarcă rețelele de utilități din zona respectivă sau a traficului auto sau pietonal.

Nu putem rămâne indiferenți la viitorul dezvoltării orașului nostru!

Vă invităm să participați la dezbatere publică la care să încercăm să găsim cauzele acestei stări de fapt și soluțiile pentru a stopa nerespectarea legislației din domeniul urbanismului și amenajării teritoriului.

Au confirmat participarea reprezentanții Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania și ai Registrului Urbaniștilor din România – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest.

Invităm la dezbatere reprezentanți ai administrației publice locale (Primar, Viceprimar, Secretarul municipiului, Arhitectul șef al municipiului, Serviciul urbanism; Arhitectul șef al județului) ai Prefecturii și instituțiilor deconcentrate (Inspectoratul Teritorial pentru Construcții, Direcția județeană pentru Cultură și Patrimoniu, Agenția pentru Protecția Mediului), arhitecți, urbaniști, proiectanți rețele edilitare și construcții și, nu în ultimul rând, cetățeni ai municipiului Bistrița.” – au transmis reprezentanții ONG-ului Bistrița Civică, inițiatorii acestui demers.

Întâlnirea va fi publică și va avea loc marți 26 februarie ora 17, în clădirea Appolo, în sala Aula Magna

4 comments

  1. Aceasta doamna semnalizeaza in continuare, insista ca nu o baga nimeni in seama de la urbanism….pai de ce sa o bage in seama?… ea nu este jurist parca? Sintem si noi curiosi de raspunsurile date de dansa domnului din Lechinta…..sa ne mai amuzam putin….Oare ce credibilitate mai are un functionar al primariei care acuma descopera ca PUG pe care l-a votat nu e bun, oare ce credibilitate mai au actiunile acestei doamne, ce credibilitate mai au dezbaterile initiate de aceasta doamna….Cred ca toate acestea sint aruncate in spatiul public pentru a acoperii unele ilegalitati facute/patronate de dinsa….sint aruncate public pentru a justifica nerespectarea legii de catre dinsa (vezi autorizatii refuzate spre semnare) sub sloganul grijii fata de oras….Eu cred ca este momentul ca aceasta doamna sa fie analizata din punct de vedere psihiatric!!! Actiunile dinsei se inscriu perfect unui diagnostic medical

  2. Doamna uita sa spuna ca, mai exista un articol 2-utilizari admise cu conditionari. Daca aceste locuinte colective nu s-ar fi vrut in L2, sau s-ar fi vrut cu conditionari (cum eronat sustine si manipuleaza in articol secretarul), erau enumerate la acest articol 2. Manipularea consta in faptul ca aceasta doamna, jurist de meserie, eronat spune ca regimul de construire continuu si discontinuu nu este mentionat, dovada (pentru cei ce cunosc minimul de gramatica) este virgula, si anume: locuinte i ndividuale si colective mici cu maxim p+2 niveluri, in regim de construire continuuu sau discontinuu. Se vede ca nici limba romana nu este un domeniu familiar acestei doamne…in rest manipulare si scîncete gen…”eu crezând”. Doamna nu conteaza ce crezi matale, conteaza ce zice legea…adica pug…adica RLU….adica chestiile pe care nu le intelegi…

  3. Felicitari Bistrita Civica ! Aici sunt oameni inmosi care iubesc cu adevarat Bistrita .

  4. Initiativa Asociației Bistrița Civică de a organiza o dezbatere publica pe teme de urbanism este utilă si necesară, deoarece Bistrita a avut parte de arhitecti foarte prost pregatiti. S-au inregistrat probleme legate in special de gradul de ocuparea al terenului . Un exemplu in acest sens este in cazul Palatului de justitie. La inceputul anilor 2000, dupa demolarea fostei cazarme Schwarzenberkasserme, pentru a face loc Tribunalului Bistrita- Nasaud, a rezultat o suprafata generoasa de teren. Cu toate astea, prin amplasarea negandita a Tribunalului, exact in mijlocul parcelei eliberate s-a produs o risipa uriasa de spatiu, intr-o zona si asa suprasolicitata. Astfel, cladirea Parchetului in loc sa fie construita langa Tribunal, a trebuit sa fie inghesuita la intrarea in parc.
    Un alt aspect este cel legat de distanța față de clădiri/proprietăți învecinate. Un exemplu este in cazul Bibliotecii Judetene. Dupa reabilitarea fostei cladiri a BNR, care urma sa gazduiasca un muzeu de arta religioasa, aici a fost mutata Biblioteca judeteana, cu toate ca se stia ca spatiul respectiv nu este suficient. Ulterior a fost construita inca o anexa inghesuita in curtea respectiva, pentru nevoile de extindere a bibliotecii . Asta se intampla cand lucrurile nu sunt gandite bine de la inceput. si exemplele ar putea continua.