Gata cu lălăielile! Noul primar al Bistriței, Ioan Turc, promite doar evenimente culturale de calitate

Noul primar al municipiului Bistrița, Ioan Turc, spune că se impune o schimbare majoră la capitolul cultură, evenimentele culturale viitoare urmând să fie organizate în baza unor consultări cu specialiști în domeniu și cu cetățeni ai orașului. În viziunea noului primar, Bistrița are nevoie de ”un proiect cultural adevărat” și de ”evenimente de calitate”.

”Schimbarea de paradigmă în ceea ce privește cultura bistrițeană se impune, este absolut necesară. Avem oameni de cultură, intelectuali adevărați în Bistrița. Acești oameni vor fi consultați și mă voi consulta și cu personalități culturale naționale și, în final, veți vedea că un proiect cultural adevărat va da orașului ceea ce așteaptă”, a declarat Ioan Turc într-o emisiune de la Info Bistrița.

Potrivit noului primar, evenimentele culturale precum cele organizate în anii anteriori nu se vor mai regăsi în proiectul său cultural.

Modul acesta de a face cultură, în care cei care sunt pe scenă sunt mai mulți decât cei care privesc la cei de pe scenă, este doar o metodă de a sifona bani. Sunt un om direct. S-au cheltuit sume enorme pe așa-zise evenimente culturale. Eu, locuind pe pietonalul Liviu Rebreanu, am avut ocazia să văd nenumărate spectacole, zile de vară în care scârțâitul nu se mai oprea. Nu de puține ori am avut un sentiment de dezolare uitându-mă la acest peisaj nefiresc, în care se tot cântă, se tot dansează, dar în afară de cei care așteaptă să urce pe scenă nu e nimeni în fața scenei. E limpede că ăsta a fost un circuit pe care cineva l-a întreținut pentru că s-a câștigat ceva din el, că dacă nu se câștoga ceva din el nu exista, murea de la sine”, a mai spus noul primar.

Din punct de vedere cultural, Ioan Turc promite că vor fi organizate doat evenimente de calitate.

Voi organiza în Bistrița doar evenimente de calitate, evenimente culturale autentice. Mă gândesc la o stagiune de muzică clasică, mă gândesc la o stagiune permanentă de muzică de orgă, de exemplu, în Biserica Evanghelică. Biserica Evanghelică trebuie să devină un centru cultural autentic. Nu orice oraș din Europa are o asemenea bijuterie, un asemenea patrimoniu de valoare. Peste tot în Europa, în orașele vechi din Europa, catedralele sunt folosite pentru evenimente de mare ținută. Rezonanța este foarte bună, spațiul este unul generos. Întotdeauna într-o catedrală, într-o biserică, starea de confort a omului e una bună. Vom lua schela de pe biserică, vom încălzi biserica, în așa fel încât să putem avea acolo un spațiu pentru evenimente culturale de mare ținută, 12 luni din 12. Inițial mă gândesc la o agenție de impresariat, care să ne aducă spectacole de teatru, de calitate în Bistrița, să servim așa cum se cuvine un public pretențios, dar să îl și formăm. Un public nu se formează dându-i ocazia din când în când să participe la un eveniment cultural de calitate. Trebuie să gândim cât se poate de bine un festival dedicat tinerilor, de anvergură națională și internațională. Pentru acest lucru mă voi consulta cu tinerii bistrițeni. (…) Pentru publicul tânăr, un festival cu adevărat mare se impune. De asemenea, avem nevoie de evenimente de mai mică anvergură, dar de mare ținută, de calitate, atractive”, a mai spus Ioan Turc.

Întrebat cine îl va înlocui pe Dorel Cosma la conducerea Centrului Municipal de Cultură, în condițiile în care mandatul acestuia se va încheia și el se va pensiona, Ioan Turc a precizat că acest lucru se va stabili în urma unui concurs, dar ”este limpede că nu poate fi decât un om cu experiență, un om care să înțeleagă viziunea mea, un om care să fie convins că schimbarea de paradigmă în ceea ce privește cultura bistrițeană se impune, este absolut necesară”.

One comment

  1. Târgul Bistriței

    Veniți, prieteni, la Bistrița-n târg,
    – Arteziene, pârtii și struți –
    Pe străzi cu mere ajunse în pârg
    Să golim vinuri de Jelna din buți.

    Cămăși din cânepă zac în lăițări,
    – Arteziene, pârtii și struți –
    Aceasta-i prieteni din patru zări,
    Comoara bunicilor dați dispăruți.

    Muntele Heniu surâde spre târg,
    – Arteziene, pârtii și struți – 
    Petreceți, prieteni și mai cu sârg
    Perioada burgmaiștrilor absoluți.

    Se nasc din seceră și din ciocan,
    – Arteziene, pârtii și struți – 
    Zimbrul răpus – Ultimul Mohican,
    Sus, pe Bârgaie – lânoșii mamuți.

    Veniți, prieteni, la Bistrița-n târg,
    – Arteziene, pârtii și struți –
    Pe străzi cu mere ajunse în pârg
    Să golim vinuri de Jelna din buți.

    https://youtu.be/uWC6LzFKCXs