FOTO: Gheorghe Prini la ‘Întâlnirile Coşbook’

Primul eveniment al ‘Întâlnirilor Coşbook’ din 2018 l-a adus la Biblioteca Judeţeană ‘George Coşbuc’ Bistriţa-Năsăud pe Gheorghe Prini, doctor inginer, directorul Editurii ştiinţa din Chişinău şi totodată preşedintele Uniunii Editorilor din Republica Moldova.

Editura Ştiinţa a fost fondată în anul 1959 în cadrul Academiei de ştiinţe a Moldovei. ‘Până acuma am tipărit peste 8 500 de titluri, într-un tiraj de peste 24 000 000 de exemplare. Deşi este o instituţie a Academiei de ştiinţe, editura funcţionează ca o societate comercială, noi comercializăm cărţile şi din asta facem alte cărţi, nu suntem instituţie bugetară’ le-a spus celor prezenţi Gheorghe Prini. El a reconfirmat preocuparea editurii pentru publicarea în ediţii critice a autorilor clasici, pentru că, a spus domnia-sa, ‘autorii noştri clasici aproape că erau necunoscuţi în Basarabia la începutul anilor ’90 şi de aceea am purces la editarea lor, în colecţia Moştenire‘ a precizat Gheorghe Prini.

Istoria este un alt domeniu esenţial pentru planul editorial al Editurii ştiinţa din Chişinău, concretizat în Colecţia ‘Pagini pentru Basarabia’, care cuprinde scrieri ale oamenilor de ştiinţă şi ale scriitorilor de pe ambele maluri ale Prutului, despre Basarabia.

În ultimii ani am crezut de cuviinţă să publicăm şi autorii mai puţin cunoscuţi, dar care au activat sau s-au născut în Basarabia. Este vorba de Donici, de Dimitrie Iov, de Magda Isanos, de Gheorghe Madan, de Dumitru Moruzi şi de alţii. În această colecţie, ‘Moştenire’, noi am editat circa 100 de titluri, iar în colecţia ‘Pagini despre Basarabia’ am editat circa 15 autori‘, a mai spus Gheorghe Prini.

Unele dintre titlurile mai recente ale Editurii ştiinţa din Chişinău au fost achiziţionate deja de Biblioteca Judeţeana ‘George Coşbuc’ Bistriţa-Năsăud şi au fost expuse în cursul întâlnirii.

Cei prezenţi la această întâlnire desfăşurată în Clubul Coşbook al Bibliotecii Judeţene au fost interesaţi de diferite subiecte din viaţa culturală şi socială a Republicii Moldova, unele dintre ele legate de perioada ocupaţiei sovietice şi de urmările acesteia.

Biblioteca Judeţeană ‘George Coşbuc’ va extinde colaborarea cu Editura ştiinţa, i-a informat pe cei prezenţi la întâlnirea cu Gheorghe Prini directorul instituţiei, Ioan Pintea.

‘Deja am pus la cale împreună participarea istoricilor din Republica Moldova la simpozionul pe care îl pregătim, sub egida Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, despre Marea Unire, la care vor participa istorici nu numai din România, ci şi din Banatul Sârbesc, din Basarabia şi din Bucovina, de la Cernăuţi. Atunci vor fi lansate două cărţi document: cea editată de Bibliotecă şi de Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Bistriţa, care prezintă contribuţia bistriţenilor la Marea Unire şi cealaltă editată de Editura ştiinţa, dedicată Unirii Basarabiei cu România’, a arătat Ioan Pintea.

Întâlnirea cu Gheorghe Prini, directorul Editurii ştiinţa din Chişinău s-a înscris în şirul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, pe care Biblioteca Judeţeană ‘George Coşbuc’ le va organiza pe tot parcursul anului 2018.

SURSA: Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud