”Grădina comunitară” își selectează gospodarii! Familiile interesate să cultive singure legume, plante sau flori mai au două zile la dispoziție pentru a se înscrie în proiectul ”COMUNITARIA”

Liceul Tehnologic Agricol a lansat proiectul „COMUNITARIA – grădina comunitară” dedicat bistrițenilor dornici să-și cultive singuri legume, plante aromatice/medicinale, fructe sau flori.

Inițiatorii proiectului spun că acesta a apărut ”din dorința de a ne apropia de pământ și de a reduce impactul negativ asupra mediului natural. Prin derularea proiectului ne dorim să rezolvăm o problemă a orășenilor care din lipsa unui ”petec de pământ”nu pot să își cultive legume, să planteze un copac, să sădească flori și să respire aerul curat de la marginea oraşului, fapt care îi îndepărtează de natură”.

Grădina comunitară – COMUNITARIA, presupune participarea activă a locuitorilor municipiului Bistrița la creșterea calității vieții. Mai exact, persoanele dornice să aibă ”un petic de pământ” pe care să execute lucrări și să cultive plante, flori sau chiar legume, îl pot primi din partea inițiatorilor proiectului pentru a-l munci.

Echipa liceului oferă bistrițenilor dornici de a se conecta cu natura și de a avea propria grădină, o suprafață de 10 ari de teren arabil.

Circa 20 de familii vor putea beneficia de această șansă, iar până pe data de 9 februarie se mai pot depune dosarele, care trebuie să conțină:

  • copie carte de identitate;
  • scrisoare de intenție;
  • cerere tip.

Persoanele care vor fi selectate vor fi chemate la un interviu cu echipa de proiect.

În plus, sâmbătă, 10 februarie, de la ora 10:00, la Liceul Tehnologic Agricol Bistrița are loc prima selecție a celor care vor grădinări în „COMUNITARIA – grădina comunitară”.

”Acest proiect permite lucrul împreună, bazat pe valori comune pentru a obține un rezultat pozitiv, însușirea și împărtășirea de cunoștințe noi în domeniul agricol și horticol. O comunitate mai apropiată, o viață mai activă a cartierului, timp liber petrecut în mod activ și sănătos, precum și o mică recoltă proprie de legume, plante aromatice/medicinale, fructe de pădure și flori” mai precizează responsabilii cu acest proiect.

Pe lotul de teren care le va fi pus la dispoziție, familiile pot cultiva:

  • Legume: castraveți, morcovi, ceapă, roșii, ardei, varză, broccoli, conopidă, pătrunjel, țelină, usturoi, fasole, mazăre, linte, dovlecel, spanac, salată, cartofi, bostan;
  • Fructe: căpșuni;
  • Plante medicinale;
  • Plante aromatice: busuioc;
  • Flori: plante companion (care înlocuiesc folosirea insecticidelor/ierbicidelor chimice), floarea soarelui și alte flori ornamentale.

Înainte de plantare fiecare utilizator de lot, conform graficului de lucru, va discuta cu responsabilul grădinii planul de plantare.

Proiectul „COMUNITARIA – grădina comunitară” este inițiat de elevii și profesorii de specialitate din cadrul Liceului Tehnologic Agricol Bistrița în parteneriat voluntar cu specialiștii din Asociația RURALIS – Grup de Acțiune Locală (G.A.L.) pentru Dezvoltare Durabilă în Microregiunea Bistrița-Șieu-Someș.