Grădina lui Gubesch se modernizează cu 600.000 de euro, bani alocați de Primărie pentru alei iluminate, bănci, sistem de irigație, reînnoire vegetație! Va fi permis accesul publicului în parcul dendrologic!

Colegiul Național Liviu Rebreanu se află  în plin proces de restaurare. Corpul A este monument istoric și a prins finanțare prin Compania Națională de Investiții. Lucrările de reabilitare a clădirii principale costă aproximativ 8 MILIOANE de euro și au fost câștigate de MIS Grup.

Se modernizează Grădina lui Gubesch . Licitație faină, pe 600.000 de euro!

Primăria Bistrița finanțează reabilitarea parcului dendrologic și a alocat 3 MILIOANE de lei (600.000 de euro) din bugetul local.

Proiectul implică

  • revitalizarea şi reamenajarea parcului dendrologic,
  • reînnoire vegetaţie,
  • lucrari de implementare sistem de irigare automat,
  • alei,
  • 2 cișmele,
  • bănci, coşuri de gunoi,
  • panouri cu scop educaţional şi în vederea vizitării de către publicul larg după program prestabilit,
  • montarea a două porți din fier forjat, automatizate, de acces din curtea intrării principale în cele două zone ale parcului dendrologic.

Amenajări exterioare

  • înlocuirea îmbrăcăminţii asfaltice din curtea colegiului,
  • pavarea trotuarelor de gardă și a curții diferențiat pe zona carosabilă de urgență și zona de careu, care va include stema și inițialele colegiului,
  • mobilier urban în curtea colegiului:
  • bănci, coșuri de gunoi,
  • suporturi de biciclete,
  • panouri de avizier,
  • iluminat exterior arhitectural faţade,
  • iluminat alei parc dendrologic, reţele exterioare de alimentare cu energie electrică şi de iluminat exterior .

De asemenea, se va alimenta deasemenea lacul artificial ce se va amplasa în zona dintre clădirea colegiului şi strada Zimbrului.

Operatorii economici participanți la procedură trebuie să facă dovada că au executat/dus la bun sfârșit, în ultimii 5 ani, lucrări similare în baza a cel puțin un contract sau cel mult 4 contracte de lucrări, a căror valoare însumată să fie de minim 2.000.000,00 lei, fără TVA.

Contractele care vor face dovada îndeplinirii experienței similare trebuie sa fie atât de lucrări de construcţii parcuri sau amenajări peisagistice, parcuri/grădini istorice sau similare cât și de lucrări de construcţii de drumuri.

Prin lucrări similare se înţeleg:

– Lucrări de construcţii parcuri sau amenajări peisagistice, parcuri/grădini istorice sau similare; – Lucrări de construcţii de drumuri (drumuri, trotuare, canalizare,amenajari peisagistice );

Cuantumul garanției de bună execuție este de 10 % din valoarea fără TVA a contractului de lucrări.

Termen de realizare: 12 luni.

Ofertele se pot depune până în 30.03.2022 

Data deschiderii ofertelor: 29.04.2022

Valoare estimată a contractului: 2.988.241 lei (600.000 de euro).

One comment

  1. Grădina din jurul Colegiului Național Liviu Rebreanu nu este o grădină oarecare. Este vorba despre Parcul Dendrologic creatie a regretatului profesor de biologie Livius Gubesch, cel care impreuna cu generatii de elevi a pus bazele unei adevărate grădini botanice prin bogata colectie de specii arboricole pe care le contine. Prin definitie, o „Grădină Botanică” este, in primul rand o instituţie de cultură, cu rol de cercetare, care a apărut încă din antichitate, grădina fiind „laboratorul“ în care medicii cultivau plantele de care aveau nevoie în tratarea bolnavilor. Apoi, în perioada Renaşterii, grădinile botanice au fost organizate pe lângă universităţi, pentru studiul ştiinţelor naturale, pentru aclimatizarea speciilor exotice, iar mai nou pentru conservarea speciilor aflate pe cale de dispariţie.
    Prin urmare, amenajarea parcului dendrologic al CNLR trebuie făcută cu multa grija si profesionalism, pentru a pastra valoarea stiintifica a colectiei dendrologice, refacandu-se si „rozariul” (colectia de trandafiri), care din pacate a fost lasat in paragina pînă a dispărut.
    Avand in vedere valoarea floristica a speciilor aduse si plantate cu migala de-a lungul anilor de către profesorul de biologie Livius Gubesch, Parcul Dendrologic al CNLR a fost declarat arie protejata înca din 1976, pe baza deciziei nr.58/1976 a Consiliului Judetean fiind reconfirmată prin Hotărârea nr.3/1995.
    De aceea, mai degrabă in fata cladirii CNLR ar trebui sa stea, alături de bustul fostului director Georg Fischer, cel care a contribuit la construtia „Ginnaziului Evanghelic” cu mai bine de 100 de ani in urma, si bustul regretatului profesor Livius Gubesch, de care se leaga existenta Parcului Dendrologic.