Eveniment

”Grâul și pâinea pe meleaguri bistrițene” – expoziție la Muzeul din Bistrița

 -  - 


Complexul Muzeal Bistrița–Năsăud organizează, în perioada 24 noiembrie 2022 – 3 martie 2023, expoziția temporară ”Grâul și pâinea pe meleaguri bistrițene”.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 24 noiembrie, de la ora 13.30, în incinta Muzeului din municipiul Bistrița, sala Borgo Prund.

”Această expoziție dorește să ofere o imagine unitară asupra unei străvechi ocupații, care are vechi rădăcini pe teritoriul situat în nord-estul Transilvaniei, confirmate atât prin vestigii arheologice, cât și prin obiecte etnografice, tradiții, credințe și obiceiuri referitoare la vechi rituri și ritualuri agrare”, a precizat Alexandru Gavrilaș, managerul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Expoziția reunește, pentru prima dată, într-o temă având ca subiect principal cultivarea grâului și pâinea, obiecte de arheologie și etnografie capabile să sugereze varietatea și vechimea milenară a acestei preocupări vitale pentru om.

”Obiectele expuse îl poartă pe vizitator într-o călătorie imaginară prin care se pot urmări etapele principale de lucru: începând cu aratul, semănatul, seceratul, treieratul, vânturatul cu ajutorul lopeților, apoi măcinatul grâului la moară și nu în ultimul rând frământatul și coptul pâinii în cuptor”, mai precizează Alexandru Gavrilaș.

Expoziția va putea fi vizitată de marți până duminică în intervalul orar 09.00 – 17.00.

21 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.