Greva angajaților din învățământ continuă! Oferta Guvernului, refuzată din nou de sindicatele din Educație

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a prezentat joi seara concluziile noilor negocieri care s-au purtat între reprezentanții Guvernului României și reprezentanții sindicatelor din Educație.

În primul rând, decizia coaliției de guvernare, care va fi implementată chiar mâine (n.r. – vineri) de către Guvernul României, în ședința de Guvern de dimineață, vizează închiderea ridicării la nivel maxim pentru veniturile din educație, prin mărirea veniturilor celor care se regăsesc ca personal nedidactic în așa-numita Anexă 8 a legii salarizării, Legea 153, o măsură care vizează 55.000 de oameni care lucrează în acest sector, cu o medie a creșterilor veniturilor de aproximativ 9%. Acestor venituri li se vor adăuga două prime consecutive, una în luna iunie și una în luna octombrie, de câte 500 lei fiecare. De asemenea, aceste prime fiind oferite tuturor celor 55.000 de oameni care lucrează în categoria personalul nedidactic. Totodată, pentru alte 220.000 de oameni care lucrează în sistemul educațional, mă refer aici la personalul didactic și personalul didactic auxiliar, în luna iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică, de 1.000 lei, care va fi urmată în luna octombrie de o a doua primă, de 1.500 lei. Aș vrea să vă fac această precizare:  discuțiile inițiale, care s-au purtat în cursul săptămânii trecute cu reprezentanții sindicatelor, vizau majorarea veniturilor personalului nedidactic din Anexa 8, la care se adăuga nevoia evidentă de a trata cu prioritate situația debutanților din sistemul educațional, unde s-a discutat, inițial, de această formă de stimulare, de premiere, atât pentru dumnealor, cât și pentru cei care predau, care lucrează în zone defavorizate, cu un stimul în valoare de 1.000 lei. Iată că am ajuns la extinderea acestor formule, care vor purta această formă de premiere pentru cariera didactică, pentru întreg personalul didactic, 220.000 de oameni, care vor primi în total 2500 lei; desigur, în paralel, așa cum deja am anunțat, continuând demersurile pe care Guvernul le face pentru a prezenta public și a lansa în discuțiile cu sindicatele și cu toți cei interesați, tot ceea ce ține de noua grilă de salarizare, după ce mâine, în condițiile în care Anexa 8 este închisă, practic, formele care permit, cel puțin pentru sistemul din educație, majorări salariale, se va fi epuizat. Ca atare, este evident necesar ca noile creșteri, noile majorări, așteptate, pe bună dreptate, de cei din sistemul educațional, să intre în cadrul noii legi a salarizării, care va avea, în regim de urgență, devansat față de termenul fixat în cadrul PNRR pentru finalul acestui an, decembrie anul curent, în 15 iulie urmând a fi prezentat public și lansat în dezbatere și în analiză pentru a găsi cele mai bune formule, astfel încât, cu prioritate, cei care lucrează în educație să-și regăsească statutul, atât din perspectiva poziției în grilă, cât și din perspectivă financiară, mult mai aproape de ceea ce cu toții ne dorim pentru societatea noastră”, a spus Dan Cărbunaru.

Sursa citată a adăugat că aceste demersuri vor fi dublate de faptul că la data de 1 septembrie, când Parlamentul României își reia activitatea, discuțiile pe noua lege a salarizării vor continua, în așa fel încât la 1 ianuarie 2024 profesorii, educatorii, toți cei care lucrează în sistemul educațional să aibă obținute, garantate și date în plată noile drepturi salariale care se vor regăsi în noua lege a salarizării.

Cărbunaru a prezentat „o serie întreagă de noi drepturi” pe care le vor aduce legile Educaţiei pentru cei care lucrează în învăţământul preuniversitar şi universitar.

Astfel, cadrele didactice care ocupă un post în zonele defavorizate vor primi o primă de instalare egală cu cinci salarii minime brute pe ţară. Totodată, vor fi alocate sumele necesare pentru a deconta naveta personalului din învăţământ din bugetul de stat, nu de la primării, „pentru a elimina eventualele blocaje sau întârzieri”.

Norma didactică va fi redusă cu două ore săptămânal pentru personalul didactic de predare şi instruire practică, atunci când există o vechime în învăţământ de peste 15 ani şi gradul didactic I, fără ca acest lucru să aducă o diminuare a salariului.

La încetarea contractului de muncă, „în semn de respect şi recunoştinţă” faţă de personalul didactic care se pensionează, va fi acordată o primă echivalentă cu două salarii de bază.

Pentru directorii unităţilor de învăţământ şi pentru inspectori, având în vedere responsabilităţile asumate şi volumul de muncă, va fi acordat concediu de odihnă suplimentar, în conformitate cu contractul colectiv de muncă.

Totodată, cadrele didactice care coordonează implementarea proiectelor europene la nivelul unităţii de învăţământ vor putea beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 la 16 ore pe săptămână.

Cărbunaru a menţionat că PNRR prevede „investiţii masive” în sistemul educaţional, în valoare de 3,6 miliarde de euro, vizând amenajarea a 10.000 de laboratoare noi sau cu dotări de ultimă generaţie, ridicarea sau reabilitarea unităţilor de învăţământ.

Totodată, de la 1 septembrie intră în acţiune „Programul naţional de stimulare a excelenţei didactice”, înfiinţându-se un fond de premiere pentru activitatea suplimentară, aflat la dispoziţia directorului unităţii de învăţământ.

În ceea ce priveşte învăţământul superior, de la 1 septembrie, universităţile vor putea majora salariile de bază în funcţie de specificul activităţii desfăşurate de profesori şi de performanţele obţinute. Va fi inclusă în norma didactică participarea în comisii specifice derulării activităţilor din cadrul departamentului, şcolii doctorale, facultăţii sau universităţii.

Cadrele didactice şi de cercetare care se pensionează vor primi în plus din bugetul Ministerului Educaţiei două salarii raportate la ultimul salariu de bază, iar comisiile consultative naţionale ale Ministerului Educaţiei vor putea avea în componenţa lor şi câte un membru al federaţiei sindicale reprezentative din învăţământul superior de stat, cu cei mai mulţi membri.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului a lansat un apel către cadrele didactice să înţeleagă disponibilitatea Guvernului de a dialoga, precum şi faptul că Executivul a pregătit o serie de măsuri concrete, precum majorarea salariului personalului nedidactic din învăţământ.

”Facem un apel la cadre didactice, la personalul din sistemul educațional, pe de o parte, de a înțelege disponibilitatea guvernului de a dialoga pe tema problemelor cu care se confruntă, dar și rezultatul acestor preocupări, care se transpune în măsuri concrete pe care guvernul le-a pregătit, pe care începe deja, începând de mâine, să le implementeze odată cu ordonanța de urgență care mâine va fi aprobată și care va închide, așa cum spuneam, posibilitatea de a mări veniturile în sistemul de educație în cadrul actualului cadru legislativ. În regim de urgență, toate demersurile care trebuie făcute pentru a așeza, în partea superioară, cât mai aproape de necesar și de așteptări poziția sistemului educațional în grila de salarizare, în ansamblul grilelor de salarizare din viitoarea lege a salarizării. Este o obligație pe care România și-a asumat-o în cadrul PNRR, dar este și un angajament pe care guvernul și l-a asumat în fața sindicatelor și care se va regăsi și în viitorul program de guvernare. Aceasta a fost declarația pe care am vrut s-o dau, în semn de respect și față de așteptările opiniei publice, care era la curent cu faptul că, și mulțumim liderilor sindicali pentru că au acceptat această invitație. Astăzi, după protestele din stradă, după marş au găsit resursa necesară pentru a veni și a continua dialogul, singura cale prin care putem debloca această situație“, a completat sursa citată.

În urma noilor negocieri cu reprezentanții Guvernului, liderii de sindicate au anunţat că nu acceptă oferta propusă și că vor continua greva generală.

Aș spune că e o ofertă complet neinspirată! (…) Ceea ce a oferit Guvernul în această seară este același lucru cu ce s-a întâmplat aseară. Nu se mai numesc vouchere, ci primă. Suma este aceeași. Este departe de ceea ce noi am cerut”, a spus președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, la Antena 3 CNN.

Totodată, coaliţia de guvernare a convenit ca premierul Nicolae Ciucă să nu-şi depună mandatul până când nu va fi soluţionată greva profesorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *