Grevă de avertisment a consilierilor de probațiune din mai multe județe din țară, printre care și Bistrița-Năsăud

Consilierii din cadrul Serviciului de Probaţiune Bistrița-Năsăud s-au alăturat colegilor din țară și susțin revendicările formulate de colegii lor din țară care se vor afla în grevă de avertisment joi, între orele 10:00 – 12:00. Dacă revendicările angajaților nu vor fi soluționate, la nivel național, în cursul săptămânii viitoare va fi declanşată greva generală. Printre revendicări se numără chiar și plata unor drepturi salariale restante.

Protestul a fost declanșat în cadrul Serviciului de Probaţiune, acestuia alăturându-se peste 200 de consilieri din serviciile de probaţiune din alte 21 de judeţe: Iaşi, Harghita, Sălaj, Braşov, Dolj, Neamţ, Gorj, Vrancea, Timiş, Sibiu, Vâlcea, Suceava, Călăraşi, Bistriţa-Năsăud, Vaslui, Prahova, Bihor, Bacău, Cluj, Dâmboviţa şi Buzău.

„Precizăm că, în acest moment, având în vedere demersurile efectuate constant în ultimul an în vederea soluţionării revendicărilor formulate, consilierii de probaţiune din SP Bucureşti consideră că au epuizat, fără succes, toate posibilităţile de soluţionare amiabilă a conflictului de muncă cu conducerea Direcţiei Naţionale de Probaţiune şi a Ministerului Justiţiei şi au decis să treacă la următorul pas prevăzut de lege: greva de avertisment, urmată de greva generală”, precizează consilierii din cadrul Serviciului de Probaţiune Bucureşti, într-un comunicat de presă.

Reamintim cele trei revendicări principale ale angajaților din sistemul de probațiune:

  1. Plata drepturilor salariale restante izvorâte din tratamentul discriminatoriu al conducerii MJ în raport cu ceilalți angajați din familia ocupațională, recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. Aceste drepturi salariale au fost recunoscute oficial și de Direcţia Naţională de Probaţiune, respectiv Ministerul Justiției, însă nu au fost achitate până în prezent, invocându-se lipsa sumelor de bani necesare la buget. Această explicație s-a dovedit a fi falsă după ce, la începutul acestei săptămâni, conducerea DNP a constatat că are excedent bugetar și a decis să-l utilizeze pentru plata discreționară a unor drepturi salariale restante exclusiv către funcționarii publici din cadrul aparatului central, nu și către cei 550 de consilieri de probațiune care asigură efectiv activitatea de supraveghere a peste 100.000 de persoane care au comis infracțiuni.
  2. Calcularea corectă a salariilor tuturor consilierilor de probațiune din țară, în acord cu  instrucțiunile Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS) privind efectele Legii cadru de salarizare unitară în sistemul public, precum și virarea în conturile angajaților a diferențelor salariale rezultate (aproximativ 500 – 1000 de lei/lună pentru fiecare consilier). Începând din luna ianuarie 2018, salariile tuturor consilierilor de probațiune din România sunt stabilite în baza unei formule de calcul eronate, lucru recunoscut de altfel de conducerea DNP.
  3. Emiterea ordinelor administrative prin care să se înlăturare discriminările salariale istorice la care sunt supuși consilierii de probațiune în raport cu toate celelalte categorii profesionale din cadrul familiei ocupaționale Justiție, prin calcularea salariilor tuturor angajaților din sistemul de probațiune în baza valorii de referință sectorială 463,5.

Consilierii de probaţiune din cadrul SP Bucureşti au adus la cunoştinţa responsabililor din cadrul DNP, respectiv MJ, că aceste probleme trebuie rezolvate de urgenţă, nefiind acceptate alte amânări şi tergiversări de natură să afecteze în continuare drepturile lor. În acest context, angajaţii SP Bucureşti urmează să formuleze plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva tuturor persoanelor care se fac vinovate de încălcarea prevederilor Legii cadru de salarizare unică, prin calcularea eronată a salariilor datorate angajaţilor din sistemul de probaţiune„, se mai precizează în comunicat.

ACTUALIZARE

Potrivit ultimelor informații date publicității de Serviciului de Probaţiune București, în grevă de avertisment se află doar consilierii de probaţiune din Bucureşti şi opt judeţe – Arad, Braşov, Mureş, Sibiu, Suceava, Telorman, Timiş şi Vâlcea. Angajaţii altor 15 servicii de probaţiune din judeţele Iaşi, Harghita, Sălaj, Dolj, Neamţ, Gorj, Vrancea, Călăraşi, Bistriţa-Năsăud, Vaslui, Prahova, Bihor, Cluj, Dâmboviţa şi Buzău susţin revendicările formulate de consilierii aflaţi în grevă, însă au optat, deocamdată, pentru alte forme de protest.