Gunoiul din Bistrița-Năsăud a umplut prima celulă a depozitului de la Tărpiu. ”S-a ajuns la un grad de umplere de 110-115%”

 -  -  11129


Prima celulă pentru depozitarea deșeurilor din Bistrița-Năsăud, construită la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Tărpiu, e plină, ba mai mult, a fost depășită capacitatea acesteia, potrivit șefului Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, Grațian Morariu.

O problemă care stă în atenția noastră este cea a depozitului de la Tărpiu, unde avem probleme cu privire la gradul de umplere a celulei 1. Lucrările la celula 2 ar fi trebuit începute încă de când celula 1 era plină în proporție de 80 la sută, dar, din cauza neobținerii avizelor de mediu, lucrările la celula 2 nu au început în acel moment și acum s-a ajuns cu celula 1 la un nivel de 110 – 115 la sută grad de umplere. În condițiile acestea nu s-au mai putut prelua deșeurile de la Sângeorz-Băi, unde există o platformă ilegală de deșeuri, aici fiind depozitate deșeurile din oraș și din zonă încă din momentul în care depozitul oficial a fost închis”, a declarat, miercuri, într-o ședință a Colegiului Prefectural, șeful Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud.

Grațian Morariu

Celula 1 are o suprafață totală de circa 43.000 metri pătrați și o capacitate de depozitare a deșeurilor de aproximativ 310.000 metri cubi.

În ceea ce privește celula a doua, lucrările la aceasta au început în vara anului trecut, valoarea totală a investiției fiind de 6,4 milioane lei fără TVA. Finanțarea este asigurată din fonduri proprii ale operatorului Vitalia, dar și din Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare constituit pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Bistrița-Năsăud. Lucrările sunt executate de compania Cardinal Infrastructură SRL București.

Celula 2 va avea o suprafață totală de 23.439 mp, capacitatea  de depozitare fiind de 270.914 metri cubi. În perioada de exploatare, pentru o exploatare optimă, se propune împărțirea spațiului de depozitare în doua subcelule.

Potrivit noului director al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae, lucrările la această celulă sunt aproape finalizate.

În maxim două luni de zile se va depozita deja pe celula 2”, a spus Cristian Niculae într-o conferință de presă în care a prezentat un plan de măsuri pentru îmbunătățirea serviciului de salubrizare și a celui de colectare a deșeurilor din Bistrița-Năsăud.

1 notes
254 views
bookmark icon

One thought on “Gunoiul din Bistrița-Năsăud a umplut prima celulă a depozitului de la Tărpiu. ”S-a ajuns la un grad de umplere de 110-115%”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *