Guvernul a adoptat ordonanța privind reducerea prețului la carburanți cu 50 de bani; va intra în vigoare în această noapte

Ordonanţa privind reducerea cu 50 de bani a preţului la carburanţi va intra în vigoare în această noapte, a anuntat joi ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, 25 de bani vor fi suportaţi de bugetul de stat, iar 25 de bani va fi o reducere comercială pe care, voluntar, o vor aplica lanţurile de benzinării în cazul în care doresc să obţină şi reducerea de 25 de bani de la bugetul de stat.

Ordonanţa intră în vigoare în această noapte iar eu mă aştept ca în perioada imediat următoare să vedem în piaţă companii care aplică această ordonanţă. Sigur, să le lăsăm un termen scurt în aşa fel încât sistemele fiscale să poată fi actualizate şi să poată să reflecte aceste modificări”, a spus ministrul Energiei.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a precizat despre această Ordonanţă că, ”în situaţia în care vor exista creşteri nejustificate de preţuri la carburanţi, în perioada de aplicare a prevederilor acestei ordonanţe, acestea vor fi încadrate în categoria de acţiuni speculative și vor fi sancţionate potrivit Ordonanţei de urgenţă 84/2022 privind combaterea acţiunilor speculative”.

Dan Cărbunaru a adăugat că, potrivit prevederilor articolului 5 din această Ordonanţă privind preţurile la carburanţi, va fi interzisă vânzarea produselor achiziţionate în condiţiile prevăzute de ordonanţă, respectiv cu această reducere de 0,5 lei. ”Revânzarea acestor produse achiziţionate în condiţiile OUG reprezintă contravenţie şi se sancţionează de către autorităţi (..) după cum urmează: 50.000 până la 500.000 de lei amendă, pentru contravenţiile săvârşite de persoanele juridice şi între 5.500 de lei şi 11.000 de lei, pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice”, a explicat Cărbunaru.

El a mai arătat că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor este pregătită să facă verificări în teren şi pentru a stabili dacă vor exista situaţii de creştere nejustificată a preţurilor, inspectorii fiind activi şi când a fost acea creştere a preţului la carburanţi, iar acum au la dispoziţie alt cadru legal.

Totodată, ministrul Virgil Popescu a adăugat că, deși ordonanța nu este obligatorie, ci opțională, este convins că majoritatea lanțurilor de benzinării o vor aplica.

Ce prevede OUG de reducere a prețului la carburanți:

Art. I. – (1) Pe perioada 01.07.2022 – 30.09.2022, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice care achiziționează carburanții pentru consumul propriu, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 Lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Pentru fracțiuni dintr-un litru reducerea de preț și respectiv compensarea se vor acorda proporțional.

(2) Pe perioada de aplicare a prezentei scheme de compensare, operatorii economici prevăzuți la alin. (1) vor afișa pe totem prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială.

(3) În cazul acordării reducerii de preț prevăzute la alin. (1), aceasta se va evidenția distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi.

Art. II. – (1) Suma de 0,25 lei/litru reprezintă o subvenție legată direct de preț în sensul art. 286 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și se include în baza de impozitare a TVA.

(2) Compensația de 0,25 lei/litru se stabilește și se individualizează de către operatorii economici prevăzuți la art. I alin. (1) într-o declarație al cărei model se aprobă prin ordin al președintelui ANAF. Declarația se depune la organul fiscal competent din cadrul ANAF, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea și reprezintă și cerere de compensare.