Guvernul a alocat mai mulți bani pentru programul „Masa caldă în școli”, care în Bistrița-Năsăud nu funcționa la începutul lunii octombrie

În sedința de Guvern de vineri, 9 noiembrie, a fost aprobată o ordonanță de urgență privind continuarea programului național ”Masa caldă în școli”, destinat preşcolarilor şi elevilor din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

În acest program a fost inclusă și o unitate de învățământ din județul Bistrița-Năsăud, fiind vorba despre școala generală din localitatea Tiha Bârgăului, unde învață circa 400 de elevi. Însă, aici, la începutul lunii octombrie a acestui an, programul nu era încă funcțional. Situația a fost similară și în anii trecuți, când elevii bistrițeni din Tiha Bârgăului au ajuns să beneficieze de acest program aproape de finalul anului școlar pentru că până în momentul în care ajung banii în judeţ şi se fac licitaţiile se termină şcoala. ”Sincopele apar din diferenţa de implementare, deci din punct de vedere financiar programul a fost pe an financiar, în timp ce nevoia şcolii este pe an şcolar, care începe la 1 septembrie. De fiecare dată, până când s-a votat bugetul, până când au ajuns banii, până când s-au făcut licitaţiile deja era luna mai şi atunci s-a ajuns la concluzia că nu este o variantă corectă. (…) Elevii au primit anul trecut la sfârşitul anului şcolar o masă caldă, undeva din luna mai şi acum nu primesc. Se încearcă reglementarea acestor chestiuni”, a declarat luna trecută, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bistriţa-Năsăud, Camelia Tabără.

Revenind la programul național și la ordonanța aprobată în ședința de vineri, aceasta prevede o creștere a bugetului alocat programului, de la 30,7 milioane de lei la aproape 46,7 milioane de lei, lucru care va duce la majorarea valorii pachetului alimentar cu aproximativ 40%: de la 7 lei, atât cât prevedeau normele anterioare, la 10 lei/zi/beneficiar.

În plus, ”ca element de noutate, în vederea evitării organizării a două proceduri de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare/mesei calde de către compartimentele de specialitate din cadrul primăriilor, noua ordonanţă de urgenţă prevede trecerea de la an şcolar la an calendaristic, aspect ce contribuie la asigurarea continuităţii programului-pilot. De asemenea, pentru evaluarea corespunzătoare a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat, s-a decis implementarea acestuia pentru o perioadă mai lungă de timp, fiind necesară continuarea pilotării pentru cel puțin un ciclu de învățământ” arată Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.

În urma pilotării programului în anii precedenți, s-au constatat o serie de efecte pozitive asupra beneficiarilor direcţi şi indirecţi, dintre care amintim: scăderea ratei abandonului şcolar, diminuarea absenteismului și a întârzierilor la prima oră, formarea deprinderii la copii a unei alimentații sănătoase, consolidarea relației familie-școală prin implicarea părinților în educarea copiilor în privința unei alimentații sănătoase și reducerea migrației elevilor din unităţile de învăţământ din mediul rural către unităţile de învăţământ din mediul urban.

Implementarea Programului-suport constituie una dintre măsurile de prevenire şi, totodată, de intervenţie cu influenţă asupra părăsirii timpurii a şcolii în România.

One comment

  1. Asta in conditiile in care la CNLR directoarea nu mai lasa copii sa manance la cantina scolii (contra cost binenteles) daca nu sunt din internat. Pana anul trecut se putea, acuma nu.