Guvernul a aprobat o ordonanță care dă posibilitatea UAT-urilor să se împrumute de la Trezoreria statului

 -  -  1015


La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Guvernul a alocat 630 milioane de lei, sumă care poate fi împrumutată autorităţilor locale, pentru a asigura prefinanţarea şi contribuţia proprie la investiţiile cu finanţare europeană sau naţională, a anunțat ministrul Cseke Attila.

Ordonanţa de urgenţă este menită să asigure dezvoltarea localităţilor cu finanţare europeană şi naţională, fondurile necesare acoperirii cheltuielilor până în momentul decontării facturilor şi să prevină pierderea investiţiilor din cauza lipsei contribuţiei proprii, a subliniat ministrul. Sumele vor fi acordate sub forma unor împrumuturi din Trezoreria Statului, cu o dobândă preferenţială.

Guvernul României susţine, prin aceste resurse financiare, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii. Administraţiile locale vor putea accesa împrumuturi şi pentru investiţii prin programe naţionale şi chiar pentru finanţarea investiţiilor publice locale, un lucru care ar putea duce la deblocarea multor proiecte aflate, astăzi, în aşteptare”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Ordonanţa de Urgenţă prevede, pentru aceste împrumuturi, o dobândă cu până la de două ori mai favorabilă faţă de valorile de pe piaţa bancară. Astfel, dobânda va fi calculată după valoarea ROBOR din ultimele 3 luni (1,52% în momentul de faţă), la care se adaugă o marjă de 1% până la 1,5%, în funcţie de perioada de rambursare contractată, de până la 3 ani, respectiv de până la 5 ani.

Printre priorităţile noastre pe termen mediu, 2021-2024, se află creşterea ritmului de absorbţie a fondurilor europene şi încurajarea participării directe a autorităţilor locale din România la programe europene. De aceea, posibilitatea accesării de împrumuturi la dobândă mică din Trezoreria Statului este esenţială pentru dezvoltare, în ansamblul ei”, a conchis ministrul Dezvoltării.

UAT-urile şi subdiviziunile administrativ-teritoriale pot solicita, inclusiv pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, împrumuturi din venituri din privatizare, termenul limită fiind 1 noiembrie 2021. Solicitările vor fi depuse la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, administraţiile judeţene ale finanţelor publice, pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.

0 notes
140 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *