Guvernul a aprobat proiectul de lege privind carantina și izolarea în acord cu recomandările CCR

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că Guvernul a aprobat un proiect legislativ privind instituirea unor măsuri de sănătate publică în situații de risc epidemiologic și biologic, proiect în acord cu recomandările Curții Constituționale a României.

Astăzi a fost aprobat în şedinţă de Guvern un proiect legislativ care să iniţieze nişte măsuri igienico-sanitare pentru situaţii deosebite de risc epidemiologic sau biologic, (…) necesar pentru a gestiona şi controla pandemia prin care trecem. Aţi putut observa de vineri şi până astăzi modificările de observare sau de abordare a tot ce a însemnat carantină, a tot ce înseamnă izolare, chiar şi internarea în spital„, a declarat ministrul Nelu Tătaru la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul Sănătăţii a precizat că proiectul legislativ va merge în regim de urgenţă în Parlament.

”Suntem într-un moment în care acest proiect de lege a fost aprobat în şedinţa de Guvern, după care va merge în regim de urgenţă în Parlament, sper ca un interes naţional, un interes de sănătate publică, sănătatea poporului român să nu lase loc de interpretare politică„, a declarat Tătaru.

Reamintim că o decizie a Curții Constituționale a României (CCR) prin care s-a stabilit textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale a fost publicată în Monitorul Oficial.

Premierul Ludovic Orban a precizat că decizia CCR reprezintă un pericol uriaș pentru sănătatea cetățenilor români.

CCR a decis că nu există o bază legală pentru ca oamenii diagnosticaţi ca fiind bolnavi să fie trataţi în spital şi că orice pacient infectat cu COVID care nu vrea să stea în spital poate să plece din spital. De asemenea, Curtea ne-a lăsat fără instrumentele de carantină, posibilitatea de a carantina localităţi, cartiere, zone. Unde am fi fost, dacă nu am fi putut să luăm aceste măsuri de izolare la domiciliu şi de introducere în carantină instituţionalizată ? Noi am avut o expunere uriaşă pentru persoanele care au venit din ţări cu un nivel foarte răspândit al epidemiei. Dacă nu am fi avut la dispoziţie această pârghie a izolării la domiciliu şi a instituirii carantinei instituţionalizate, probabil numărul de cazuri din România ar fi fost mult mai mare. Cum am fi putut reacţiona la Suceava sau în alte localităţi unde s-a produs o creştere rapidă a numărului de infecţii, dacă nu am fi avut pârghia carantinării? Va trebui să convingem parlamentarii că e vital să dezbatem cât mai rapid şi să adoptăm acest proiect de lege pentru a avea toate instrumentele necesare la dispoziţie ca să apărăm viaţa şi sănătatea românilor”, a spus Orban .