Guvernul va reintroduce şomajul tehnic pentru angajaţii afectaţi de interzicerea unor activităţi din cauza pandemiei de COVID-19

Guvernul va aproba, în ședința de miercuri, o ordonanță de urgență pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV2. Practic, se reintroduce şomajul tehnic pentru angajaţii afectaţi de interzicerea unor activităţi în pandemie.

Astăzi, în şedinţa de Guvern vom adopta o ordonanţă de urgenţă prin care vom reintroduce acordarea şomajului tehnic şi reglementarea de noi măsuri de protecţie socială pentru angajaţi, astfel încât să asigurăm păstrarea locurilor de muncă şi desigur susținerea unor sectoare economice. Această măsură se introduce în contextul interzicerii şi suspendării ori limitării activităţilor economice din cauza epidemiei de COVID-19. Practic, vorbim de acordarea unei indemnizaţii în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că acest tip de ajutor – șomajul tehnic – va fi acordat din bugetul asigurărilor pentru şomaj până la 31 martie 2022.

Astfel, potrivit notei de fundamentare a actului normativ, se prevede suportarea din bugetul asigurărilor pentru şomaj, până la 31 martie 2022, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, a unei indemnizaţii de care beneficiază salariaţii în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021.

„De această măsură beneficiază salariaţii angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parţial, ca urmare a implementării măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. Măsura se aplică şi salariaţilor angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care nu beneficiază de concediu medical şi care nu primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă”, se mai arată în document.

Totodată, se prevede suportarea din bugetul de stat a unei indemnizaţii de 75% din câştigul salarial mediu brut reglementat prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru: profesionişti, persoanele fizice care obţin venituri din drepturile de autor şi drepturile conexe și persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare.

De asemenea, se va acorda o indemnizaţie de 75% din drepturile în bani aferente contraprestaţiei activităţii sportive, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut pentru persoanele prevăzute la articolul 671 alineat (1) litera a) – c) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, dacă contractul de activitate sportivă a fost suspendat din iniţiativa structurii sportive.