HARTĂ: Scenariile în care se încadrează fiecare localitate din Bistrița-Năsăud pentru începerea școlii

 -  -  11105Ministerul Sănătății a dat publicității situația la zi cu privire la rata de incidență a cazurilor de COVID-19 pentru fiecare localitate din România, inclusiv situația din fiecare localitate a județului Bistrița-Năsăud. În baza acestor date, autoritățile urmează să stabilească scenariile după care vor funcționa unitățile de învățământ în noul an școlar.

Astfel, analiza situaţiei epidemiologice arată că, la data de 7 septembrie, cele mai multe localități din România se încadrează în scenariul verde – cel care prevede participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. Această analiză cuprinde numărul de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile (inclusiv 6.09.2020) și a fost realizată la nivel naţional de către direcţiile de sănătate publică şi Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În ceea ce privește situația din județul Bistrița-Năsăud, la data de 7 septembrie, aceasta se prezintă astfel:

Așadar, la această dată, cele mai multe dintre UAT-uri din Bistrița-Năsăud se încadrează în scenariul verde, dar există și un număr de 6 unități administrativ-teritoriale în care rata de incidență la 1000 de locuitori se situează între 1 și 3, ceea ce înseamnă că acestea s-ar încadra în scenariul galben. Este vorba despre Beclean (1,96), Rebra (1,80), Spermezeu (1,64), Șieuț (1,55 ), Livezile (1,55) și Dumitra (1,24). La data de 7 septembrie, în Bistrița-Năsăud nu există nicio localitate în care să se impună scenariul roșu.

Ministrul Sănătății reamintește că scenariile privind organizarea activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 vor fi stabilite în această săptămână.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile/instituţiile de învăţământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenţei cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori.

Scenariul 1 – verde
Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

Scenariul 2 – galben
Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

Scenariul 3 – roșu
Participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi / lecţii online.

“Fiecare unitate şcolară va decide şi îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susţinem necesitatea începerii activităţii în unităţile de învăţământ şi, atât Ministerul Sănătăţii, cât şi direcţiile de sănătate publică şi INSP sprijinim demersurile pentru demararea noului an şcolar în condiţii de siguranţă epidemiologică”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Potrivit Ministerului Sănătății, astăzi, 7 septembrie 2020, toate direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor informa Inspectoratele Şcolare Judeţene/al Municipiului Bucureşti, respectiv senatele universitare ale instituţiilor de învăţământ superior şi Comitetele Judeţene / al Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU/CMBSU) cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, iar până la data de 10 septembrie, în funcţie de aceste date, de particularităţile locale, de infrastructura şi resursele umane ale fiecărei unităţi de învăţământ în parte, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ va propune Inspectoratului Şcolar Judeţean/al Municipiului Bucureşti aplicarea unuia dintre scenariile de organizare şi desfăşurare a cursurilor în unitatea de învăţământ.

Comitetele judeţene/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă (CJSU/CMBSU) vor emite hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ pentru începutul anului şcolar 2020-2021, programat pentru data de 14 septembrie.

1 notes
230 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lentile-contact-colorate.net