Heliport de 250.000 de euro pe Spitalul Județean! O investiție de viitor care prinde contur! S-au alocat 50.000 de euro pe documentații și sunt speranțe la finanțarea europeană!

Proiectul unui heliport pe Spitalul Județean Bistrița-Năsăud reprezintă o investiție propusă de autoritățile județene încă de-acum 3 ani. Heliportul va fi deservit exclusiv de elicopterele destinate urgenţelor medicale, adică cele care au capacitatea şi tonajul adecvate, ale MAI, cele SMURD şi o parte din elicopterele Forţelor Aeriene Române.

Consiliul Județean dă 50.000 de euro pe documentații!

La rectificarea bugetară din luna iulie, Consiliul Județean a alocat aproximativ 50.000 de euro pentru această investiție.
– 154.000 de lei pentru întocmirea documentațiilor de realizare DALI, a heliportului de pe Spitalul Județean.
– 84.000 de lei s-au alocat pentru întocmirea documentației în vederea solicitării finanțării europene, pe axa prioritară 8.2.

Speranțe de bani europeni!

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, până acum s-au cheltuit 17 milioane de euro în transformarea unităţii medicale. Aproape toţi banii au venit din proiecte europene şi au fost investiţi în cele mai bune dotări şi soluţii existente.

S-au făcut primele teste și heliportul pe Spitalul Județean a luat OK-ul specialiștilor! Romeo Lupu este comandorul care va pune Bistrița pe harta heliporturilor din țară!

Comandorul Lupu a avut un incident în 23 decembrie, când elicopterul SMURD pe care l-a pilotat s-a prăbușit în zona muntoasă a județului. Toți membrii echipajului au fost salvați și au suferit răni ușoare în urma impactului.

23 decembrie 2006 – prăbuşire elicopter SMURD – 4 răniţi: pilotul, navigatorul şi doi medici. Elicopterul EC 135 al SMURD Târgu Mureş, care avea la bord un pilot, un navigator şi un echipaj medical, în drum spre o intervenţie către Vatra Dornei, s-a prăbuşit în judeţul Bistriţa-Năsăud. Accidentul s-a soldat cu rănirea celor patru persoane aflate la bordul elicopterului.

Raportul comisiei de anchetă a accidentului a relevat faptul că elicopterul a intrat într-o masă de aer ceţos, care a redus vizibilitatea la zero în toate direcţiile, echipajul fiind obligat să ia altitudine, în încercarea de a depăşi cea mai înaltă cotă din zonă. Elicopterul a aterizat forţat în zona Pasul Tihuţa, judeţul Bistriţa-Năsăud.

 

Casca pe care o purta comandorul Lupu la momentul impactului cu solul (acum manager de proiect al heliportului) îi va fi înapoiată de Serviciul Salvamont, în semn de respect!

Studiile privind realizarea heliportului sunt realizate de firma ABC Development Avation,  o companie care are ca obiect de activitate: proiectare , autorizare heliporturi. Attlia Marton și Radu Cristian, împreună cu geotehnicieni, arhitecți au avut o primă ședință de lucru cu cei de la Consiliul Județean.

Comandorul Romeo Lupu: „Firma la care lucrez se numește ABC Development Aviation este o companie de aviație, cu activitate în proiectare, autorizare și construcție heliporturi. Spitalul Județaean intenționează să-și amenajeze un heliport, iar compania noastră a câștigat licitația. Îmi face plăcere să cotribui și să fiu util în astfel de investiții. Ca pilot activitatea e încheiată, dar ca manager de proiect al heliportului sunt în plină activitate! Avem 12 heliporturi în lucru, un lucru în premieră pentru România și ne face plăcere să coordonăm astfel de proiecte!”

Directorul companiei ABC Development Avition , Atilla Marton a explicat pas-cu-pas etapele acestei investiții:

– studiu de fezabilitate –  3 luni
– proiect tehnic care ar trebui să dureze 2-3 luni, cu avizul favorabil de la Autoritatea Aeronautică.
– timp de lucru efectiv pentru realizarea construcției: 6 luni.

De unde-a pornit ideea unui heliport la Bistrița!

Romeo Lupu spune că acum 3 ani a citit în presă despre această dorință a conducerii Spitalului Județan și a luat legătura cu Gabriel Lazany (care atunci era director economic). Comandorul a venit la Bistrița și s-a întâlnit cu Lazany, cu Mircea Buta care era maneger la acea vreme și cu Radu Moldovan. A studiat acoperișul și a oferit consultanță pro-bono. Peste 3 ani, Romeo Lupu ajunge să coordoneze acest proiect și a dat OK-ul în privința aceste investiții, în calitate de specialist autorizat în acest sens. Culoarele de zbor, înălțimea blocurilor din jur, vizibilitatea au fost aspecte care s-au analizat de către echipa comandorului Lupu.

În paralel, Spitalul Județean va solicita finanțarea europeană pentru această investiție. Cost estimativ: 250.000 de euro!

Primul heliport construit pe un Spital Județean este cel din Oradea, care a costat aprox. 250.000 de euro. a ceastă sumă este estimat și heliportul din Bistrița, pentru care autoritățile județene speră să acceseze finanțare europeană.

După realizarea Detaliilor Documentatie de Avizare a Lucrarilor de Interventii se face proiectul tehnic și ulterior va avea loc demararea investiției, în funcție de  sumele alocate sau eventual sumele atrase pe fonduri europene.

Un Heliport pe Spitalul Județean este un proiect care ar completa investițiile de 17 milioane de euro care s-au realizat în ultimii ani în modernizarea infrstructuri de sănătate. Majoritatea sumelor au venit pe fonduri europene.

Emil Iustian Alexandru 

 

One comment

  1. FELICITARI !!! UN PROIECT , UN EXEMPLU DEMN DE URMAT ,CA IN EUROPA !!!