I-a dat la PRO TV, de bine! Orașul Becleandat exemplu la știri pentru modul în care au atras bani europeni!

Știrile PRO TV demarează campania „Fonduri europene, succese românești”, o serie de reportaje despre cei care au reușit să acceseze bani europeni și despre cum au învins piedicile și birocrația și și-au schimbat viețile în bine.

Beclean este un mic oraș din județul Bistrița-Năsăud, care a atras peste 60 de milioane de euro, adică bugetul local pe zece ani.Beclean, județul Bistrița-Năsăud. Un oraș cu 13.000 de locuitori, unde au ajuns până acum 60 de milioane de euro, fonduri europene. Banii au schimbat fața și viața localității care aduce mult cu un mic oraș din vestul Europei. În prezent, se derulează 12 proiecte în paralel“, scre PRO TV.

Nicolae Moldovan, primarul orașului Beclean: „Unde am fi rămas fără fondurile europene? În urmă cu foarte mulți ani, și nici nu puteai să visezi vreodată că se pot derula anumite noi idei”.

Au fost asfaltate 50 de străzi pe fonduri europene, blocurile sunt reabilitate termic, iar casele nu se ridică înainte ca primăria să tragă utilitățile și să traseze străzile.

Cum a reușit primarul să atragă investitori

În 2005, primarul a găsit soluția să atragă investitori: să construiască, de la zero, o stațiune turistică, pe pășunea comunală. Era acolo o resursă de apă sărată, de fapt, o mlaștină, populată doar de animale.

Dar europenii i-au oferit încrederea lor și două milioane de euro pentru a construi, pe 15 hectare, Băile Figa. A început cu două bazine, iar, an după an, au apărut plaja, terenurile de sport, un parc acvatic. Alte trei milioane de euro, tot europeni. Cazarea a rezolvat-o, însă cu bani privați. A concesionat, pe sume simbolice, 220 de loturi de teren oricui și-a dorit să investească în construcția unei unități de cazare, însă doar după unul dintre cele trei proiecte pentru cabane din lemn impuse de Primărie.

În curând, la Băile Figa, vor fi deschise două centre: unul cu bazine, saune, saline, zone de recreere și săli de fitness. Celălalt, de recuperare, cu tot felul de terapii și proceduri medicale. În total, zece milioane de euro. Dar ca să obțină banii, Primăria a avut o abordare originală și a gândit proiectele în jurul unei componente sociale. În centre, vor fi primite, gratuit, și persoane în dificultate, care nu-și permit astfel de servicii. La fel a obținut aproape patru milioane de euro pentru o casă de cultură, cu cinematograf și sală de teatru.