Iarăși ne vede o țară-ntreagă! Pârtia de la Bistrița e celebră: a funcționat 6 zile, a costat 5 MILIOANE de euro bani din bancă și au mai băgat 400.000 de euro pentru surparea terenului. NU se știe dacă prindem sezonul de schi din acest an!

 -  -  3322


Pârtia de schi din Bistrița apare constant la jurnalele de știri de pe canalele naționale, iar administrația Crețu e renumită pentru investiții de circ: veverițele din parc, pârttia de schi, lucrările neconforme la pasaje, struți, mere, blocuri-mov etc. 

 

6 zile a funcționat pârtia de schi!

Inaugurată cu mare tam-tam abia după ce primarul s-a întors de la schi din Austria, pârtia din Bistrița a fost funcțională doar 6 zile. În vară, autoritățile locale au inaugurat un așa-zis parc de aventură care s-a dovedit un fiasco. Timp de 2 luni, telescaunul a funcționat în weekend-uri dar interesul a fost scăzut pentru parcul de aventură încropit ca să justifice investiția și pe timp de vară și ca să stopeze impactul negativ .

În total, 1.788.000 de lei (390.000 de euro) este suma care se alocă pentru intervențiile de consolidare a terenului la pârtia de schi! Și nimeni NU-i vinovat!

Banii vor merge pentru refacerea unor lucrări prost-executate la pârtia de schi! În această primăvară, lacul de acumulare realizat pentru alimentarea tunurilor de zăpadă s-a prăbușit iar terenul a suferit alunecări și lucrarea a fost compromisă. Ovidiu Crețu a explicat tuturor că sunt cauze naturale, imprevizibile și de fapt ploaia a făcut ca o porțiune de deal să alunece. În realitate, însă NU s-au realizat sisteme de drenaj. Excepție face doar zona de pârtie, unde s-au executat șanțuri transversale…. și astfel lucrarea a fost salvată. În plus de asta, lacul de acumulare presează constant terenul argilos și instabil!

Mihai Rusti, purtător de cuvânt, Primăria Bistriţa: Au fost identificate nişte fenomene naturale, care au dus la alunecări de teren. Au fost făcute toate lucrările tehnice şi studiul de fezabilitate, dar, înţeleg de la specialişti, că era vorba de fenomene care nu puteau fi anticipate.

Contractul de 390.000 de euro a fost atribuit în câteva zile spre aceeași firmă care a realizat pârtia de schi din Wonderland! S-a invocat situația de urgență și astfel s-a evitat o licitație!

Extrema urgenta determinata de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractanta si în conformitate cu condiţiile stricte prevăzute de directiva Conform prevederilor bart 104 alin.(1) lit.c) din Legea 98/2016 privind achiziţiile publice, s-a aplicat procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunţ de participare, ca urmare a faptului că s-au produs alunecări de teren in amontele lacului artificial de acumulare a apei pentru producerea zăpezii.

S-a întocmit expertiza tehnica, care releva faptul ca, topirea brusca a zăpezii a făcut ca în prima fază , apa să se infiltreze în straturile inferioare ale terenului și odată cu ploile abundente din luna aprilie să ducă la reducerea caracteristicelor fizico-chimice a acestuia, la alunecarea terenului din amonte de rezervor, iar mai apoi la pierderea stabilității taluzului rezervorului și la deformarea lacului de acumulare a apei pentru producerea zăpezii .

În primă fază au alocat 180.000 de lei… după care au mai adăugat un zero la sumă și au atribuit contractul direct, fără nicio licitație! TOTAL: 1.800.000 de lei pentru refacerea lucrărilor și nimeni NU-și asumă GAFA!

În urma unei ședințe ordinare s-au alocat 180.000 de lei pentru refacerea lucrării dar ulterior au transferat sume suplimentare din bugetul local. Refacerea suprafeței care a suferit alunecări de teren și reconstrucța lacului de acumulare care asigură alimentarea tunurilor de zăpadă costă 1.480.688 de lei fără TVA (aprox. 400.000 de euro).

Firma KRANZ EUROCENTER și-a mobilizat echipamentele și realizează lucrări de consolidare a terenului, prin foraje la adâncime și ranforsări verticale cu grinzi de fier-beton! Rămâne de văzut dacă această metodă de consolidare în adâncime va rezista în timp, deoarece lacul de acumulare acționează cu o presiune constantă asupra terenului, mai ales în sezonul rece când este plin de apă.

Pare incredibil, dar NU e sigur dacă pe pârtia realizată cu  5 MILIAONE de euro cu bani din bancă se va schia sezonul acesta. 

3 bookmark
0 notes
47 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.